book launch

Marlene Dumas: Sweet Nothings. Notes and Texts
14 dec 2014

Naar aanleiding van de hernieuwde uitgave van haar bundel Sweet Nothings. Notes and Texts uit 1998, vertelt Marlene Dumas over een selectie van teksten en over nieuwe essays die aan deze uitgave van 2014 zijn toegevoegd. 

Locatie
Teijin auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
16.00 - 17.00 uur
Voertaal
Engels
Toegang
Entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50
Reserveren

Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Marlene Dumas staat bekend om haar expressieve schilderijen, weinigen weten echter van haar opmerkelijke affiniteit met taal. Zo maakte ze in haar allereerste collages gebruik van tekstfragmenten en nog altijd combineert ze woord en beeld in haar tekeningen. De oplettende kijker ziet de kleine aantekeningen in Love Versus Death (1980), op dit moment te zien in de introductie zaal van de tentoonstelling, anderen merken de subtiele verwijzingen op onder de portretten van Great Men (2014) in de grote zaal. Haar liefde voor taal komt ook terug in de suggestieve titels die zij aan sommige werken geeft, zoals  Magdalena (Out of Eggs, Out of Business) (1995) en Measuring Your Own Grave (2003). Daarnaast heeft Dumas in de afgelopen dertig jaar een indrukwekkende hoeveelheid teksten geschreven, uiteenlopend van statements en korte poëtische teksten tot beschouwende essays. Dit materiaal is in 1998 gebundeld in de publicatie Sweet Nothings. Notes and Texts. De publicatie is tot op heden een inspiratiebron voor kunstenaars en kunsthistorici, maar is al jaren niet meer verkrijgbaar.

Om de lancering van de tweede, herziene en uitgebreide editie te vieren, gaat Marlene Dumas in gesprek met Mariska van den Berg en Gabriele Franziska Götz , respectievelijk de redacteur en de vormgever van het boek. Hierna is er gelegenheid voor vragen van het publiek en de mogelijkheid het boek te kopen.