Events — 19 mei 2017

Prijs
Museumkaart gratis / studenten 7,50 / regulier 15 E
Locatie
Verschillende plekken in het museumgebouw
Tijd
19 mei 2017, 16.30 tot 20.00
Taal
Nederlands
Toegang
Tickets

Vraag een fotograaf: ‘Wie is je muze? Wat is je inspiratie?’ en je ontvangt een scala aan referenties en hedendaagse interpretaties daarvan. Aan de hand van deze vragen luidt het Stedelijk Museum Amsterdam het laatste weekend in van de tentoonstelling Ed van der Elsken – De verliefde camera met een finissagefeest op de vrijdagavond. Via pop-up presentaties van jonge kunstmakers, rondleidingen door de tentoonstelling, performances, workshops, en de bekendmaking van de winnaars van de Ed van der Elsken fotowedstrijd worden de werken in de tentoonstelling, afkomstig uit de jaren ’50-’90, in het hier en nu verankerd.

PROGRAMMA

Download hier het blokkenschema

18.30 – 19.00 inloop| Borrel (Audi zaal 0.1)
19.00 – 22.00 pop-up | Maarten van der Kamp, Dennis Duijnhouwer & Matthijs Diederiks (zaal 1.30)
19.00 – 22.00 pop-up | Workshops  (verzamelpunt Audi Gallery 0.1)
19.00 – 19.20 gallery talk | Hripsimé Visser (start zaal 1.15)
19.30 – 20.00 performance | Muze fluisteraars (start Zadelhoff Café)
19.30 – 20.30 pop-up | portfolio viewing met Jan Hoek (verzamelpunt Audi Gallery 0.1)
20.00 – 20.20 gallery talk | Manique Hendricks (start zaal 1.15)
20.30 – 21.00 jurydebat fotowedstrijd Kijk en klik als Ed! o.l.v. Andrea van Pol | Hripsimé Visser, Robin de Puy & Perre van den Brink (auditorium)
20.30 – 20.45 performance | Roberta Petzoldt (studio B)
21.00 – 21.15 prijswinnaars fotowedstrijd | (zaal 1.7)
21.30 – 21.45 performance | Raaf en Rover (verschillende plekken in het museumgebouw)

POP-UP: PRESENTATIE

Straatfotografen Maarten van der Kamp, Dennis Duijnhouwer en Matthijs Diederiks tonen deze avond eenmalig hun werk in de context van De verliefde camera en geven korte presentaties over hun werkwijze. Hoewel het werk van deze drie fotografen sterk uiteen loopt, vertoont het grote overlap met de films en foto’s van Ed van der Elsken in onderwerp, techniek en werkwijze. Dennis Duijnhouwer zal ingaan op de rol die verschillende muzen spelen binnen zijn werk. Voor Matthijs Diederiks ligt de nadruk vooral op techniek en het afwisselen van fotografie en film. De analoge zwart-witfoto’s van Maarten van der Kamp lijken visueel het meest verwant aan Van der Elskens werk. Ze zijn vooral interessant in het kader van onderwerp en werkwijze: wat betekent het om vandaag de dag straatfotograaf te zijn? Curator: Manique Hendricks 

POP-UP: WORKSHOPS

In het kader van de tentoonstelling organiseerde het Stedelijk een workshopreeks rondom fotografie. Sanne de Wilde, Exactitutes (Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek) en Jan Hoek verzorgden een workshop waarin deelnemers in de rol van lover, traveler of hunter kropen. De resultaten worden doorlopend getoond.

Benieuwd hoe een professioneel fotograaf naar jouw foto's kijkt? Speciaal voor deze avond komt Jan Hoek nog een keer terug om het werk van Stedelijk bezoekers te bespreken. Schuif aan bij deze speciale portfolioviewing met Jan Hoek! Stuur jouw foto en contactgegevens naar n.ankersmit@stedelijk.nl, het aantal plaatsen is beperkt dus wees er snel bij.

GALLERY TALKS

Hripsimé Visser is conservator fotografie van het Stedelijk Museum Amsterdam en curator van de tentoonstelling Ed van der Elsken - De verliefde camera. Ze werkt sinds 1990 voor het Stedelijk Museum, waar ze verantwoordelijk is voor het collectiebeleid voor fotografie en een groot aantal tentoonstellingen heeft georganiseerd van onder meer Jeff Wall (2014), Rineke Dijkstra (2004), Sam Taylor-Wood (2002) en Thomas Struth (1998). Voor deze avond geeft Hripsimé Visser een speed tour over Ed van der Elsken en de liefde.

Manique Hendricks werkte als conservator in opleiding aan de tentoonstelling Ed van der Elsken – De verliefde camera. Tijdens haar opleiding, in de MA Museumconservator aan de Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit Amsterdam, specialiseerde zij zich in fotografie en jongerencultuur. Naast de Ed van der Elsken-tentoonstelling werkte zij aan collectiepresentaties van het Stedelijk Museum. Deze avond geeft Manique Hendricks een speed tour langs de foto’s die Ed van der Elsken maakte in Japan.

PERFORMANCES

Tijdens de finissage in het Stedelijk Museum presenteert het collectief Meduse MagiQ een performance-programma. Meduse MagiQ is een Amsterdams kunstcollectief dat zich inzet voor het maken, stimuleren en het presenteren van een wereld van audiovisuele kunsten. De magische vrouw Vali Myers, terugkerende muze van Ed van der Elsken, inspireerde Meduse MagiQ voor het thema van dit performance-programma. Voor de finissage stelt Meduse MagiQ een groep muze fluisteraars samen die, haast onopvallend tussen het publiek, met zachte stem vertellen over de inspiratiebronnen van kunstenaars en fluisterend in gesprek gaan met museumbezoekers. Het anonieme kunstenaarsduo Raaf en Rover onderzoekt het idee van de muze met geluid. 'Kijk eens,' zegt een stem, terwijl het subject recht de camera inkijkt. De blik is verlegen, nieuwsgierig en soms afwezig, terwijl de stem bevelen uitdeelt. Door middel van geluid en terugkerende flarden van verhalen kom je terecht in het hoofd van degene die naar de muze kijkt. Is er enige afstand tussen de muze en de aanschouwer? Zouden de muze en de toeschouwer dezelfde persoon kunnen zijn? Spits de oren en ontdek het geluid van de muze al wandelend door de tentoonstellingsruimtes. Roberta Petzoldt werkt als dichter, performer en actrice en kent vele verschijningsvormen. Ze kan zich als een tijdlus manifesteren, als een bureaulamp, als een weerspiegeling, als een donderpreek. Vali Myers zag zij voor het eerst toen ze 6 jaar oud was, in het boek Eye Love You van Ed van der Elsken. Petzoldt vond haar zowel eng als fascinerend. Myers’ complete authenticiteit en warsheid van concessies toonden haar dat zij zich niet hoefde te conformeren, niet hoefde aan te passen. In deze performance vertelt Petzoldt hoe Myers haar inspireerde om van het rechte pad af te gaan en de wildernis in te trekken.

JURY DEBAT EN PRIJSWINNAARS FOTOWEDSTRIJD

Kijk en klik als Ed! Contact maken, daar ging het bij Ed van der Elsken om. Als fotograaf was hij altijd op jacht naar een kortstondig moment van intimiteit. Het vereeuwigen van de uitwisseling met de vreemde, vriend of geliefde. 
Voor de fotowedstrijd De Verliefde Camera daagde het Stedelijk Museum iedereen uit om zelf op zoek te gaan naar die ene betekenisvolle of bijzondere blik en dit te delen via social media. Alle inzendingen zijn beoordeeld door een vakjury bestaande uit Hripsimé Visser (conservator fotografie), Robin de Puy (fotograaf) en Perre van den Brink (creative director VICE). Moderator: Andrea van Pol