Events — 22 mei 2016

De workshops De-Skilling Curation zijn onderdeel van een experimentele reeks waarin curatoren, kunstenaars en het publiek alternatieve methoden onderzoeken om met performancekunst om te gaan en zich nieuwe werkwijzen toe-eigenen. Er wordt nog een workshop gegeven door Florentina Holzinger om 12:30.

Prijs
Entreebewijs Stedelijk Museum
Locatie
Teijin Auditorium
Tijd
22 mei 2016, 12.00 tot 13.00
Taal
Engels

De derde sessie uit deze reeks, die plaatsvindt in het Stedelijk Museum Amsterdam, is gericht op de vraag hoe lichamelijke activiteiten emoties kunnen losmaken. In dat kader zijn beeldend kunstenaars Florentina Holzinger en Valentina Desideri uitgenodigd om hun persoonlijke manier van werken te delen. Tijdens de workshops in het Stedelijk creëren zij ruimte voor reflectie op de manieren waarop een museum kan worden ervaren, bijvoorbeeld als een kanaal, katalysator of filter voor collectieve emoties. Dit roept automatisch vragen op over de rol van de curator: kan een curator worden gezien als iemand die de expressie van emoties begeleidt, die vanuit een artistiek bewustzijn op de wereld worden geprojecteerd?

Florentina Holzinger
Fighting Workshop for Artists

Tijd: 12.30 – 13.30 uur
Locatie: Stedelijk Museum, Teijin auditorium

Toen Florentina Holzinger worstelde met de vraag hoe ze na het afronden haar kunstopleiding in haar levensonderhoud kon voorzien, kwam ze uit op een trainingstechniek die is gebaseerd op vecht- en kickboks-oefeningen. De workshop Fighting Workshop for Artists is bedoeld om door middel van lichamelijke en geestelijke uitdagingen het zelfvertrouwen te vergroten van kunststudenten die in een werkelijkheid van keiharde competitie worden geslingerd na de geruststellende jaren die ze in de veilige zone van een kunstopleiding hebben doorgebracht. Deze work-out is inmiddels een vast onderdeel van Holzinger’s eigen repetitieroutine en is verwerkt in veel van haar performances. Voor deze workshop heeft ze haar persoonlijke trainer Btissame Amadour, die de zwarte band in Taekwondo heeft, uitgenodigd om het publiek les te geven in deze vechtkunst.

Valentina Desideri
Fake Therapy

Tijd: 14.00 – 15.00 uur
Locatie: Stedelijk Museum, zaal 1.32

In de performances van Valentina Desideri staan aanraking en aandacht voor lichamelijke gewaarwordingen centraal. Voor deze workshop is zij gevraagd haar project Fake Therapy, een non-disciplinaire healing-praktijk, te presenteren. Deze methode ontwikkelde zij om de manieren waarop we elkaar aanraken en aandacht geven te verbreden. Om Fake Therapy toe te kunnen passen moet je alle voorafgaande kennis over genezing en het lichaam vergeten en een 'toestand zonder besef van wat je doet’ omarmen. Daarin ontstaat ruimte voor vergissingen, contemplatie, improvisatie en verrassing.

MEER OVER DE SERIE DE-SKILLING CURATING WORKSHOPS

Het idee van 'de-skilling', ofwel het afleren van vaardigheden, is geïnspireerd op Claire Bishops uitleg van verschuiving van het ene competentiegebied naar een ander. Dit verwijst naar een ontwikkeling waarbij er in de performancekunst minder nadruk kwam te liggen op vaardigheden, wat gebeurde toen ‘de choreografen van het Judson Dance Theater dans als alledaagse gebaren begonnen te benaderen; toen Fluxus-kunstenaars de spot dreven met klassieke muziek in oneerbiedig gescripte events’’ (Bishop). 

Performatieve vaardigheden zijn verankerd in de manier waarop we onze identiteit construeren, en ze maken een vloeiende overgang tussen verschillende rollen mogelijk. Binnen de kunstwereld is het soepel wisselen tussen disciplines kenmerkend voor de rol van de curator. Een curator kan verschillende personages belichamen bij de invulling van haar of zijn positie, bijvoorbeeld die van de stoffige kunsthistoricus, de scherpzinnige topmanager, of de politiek geëngageerde sociale mediator. 

De-skilling Curation onderzoekt methoden en technieken die door performancekunstenaars worden ingezet en is primair gericht op curatoren, maar staat open voor iedereen. Tijdens de workshop worden bestaande performances opnieuw uitgewerkt tot oefeningen. Lichamelijk bewustzijn binnen de 'creatieve profielen' wordt herijkt vanuit intrapersoonlijke en ruimtelijke relaties. Voor meer informatie over de workshopserie, zie http://performance-anxiety.org

OVER DE KUNSTENAARS

Florentina Holzinger volgde een opleiding choreografie aan de School for New Dance Development (SNDO) van de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten. Haar afstudeer-soloproject Silk ontving de Prix Jardin d'Europe tijdens het ImPulsTanz Festival 2012. Haar samenwerking met Vincent Riebeek mondde uit in een drietal stukken die momenteel langs verschillende internationale performancefestivals gaan, en kreeg een vervolg in hun nieuwste werk Schönheitsabend - Tänze des Lasters, des Grauens und der Extase. Florentina is co-auteur en performer van de webserie en het performanceproject Body and Freedom, vanaf de zomer van 2016 online te zien. Ze is momenteel artist in residence in het International Choreographic Art Center ICK Amsterdam. 

Valentina Desideri is kunstenaar en woont in Amsterdam. Ze is opgeleid in hedendaagse dans aan het Laban Centre in Londen (2003-2006) en behaalde haar MA in Fine Arts aan het Sandberg Instituut in Amsterdam (2011-2013). Ze doet aan Fake Therapy en Political Therapy, ze is medeorganisator van Performance Arts Forum in Frankrijk, ze speculeert in geschriften met prof. Stefano Harney, ze houdt zich bezig met Poethical Readings met prof. Denise Ferreira da Silva, ze is momenteel artist in residence bij BAR Project in Barcelona, ze leest en schrijft.

CREDITS

De-skilling Curation wordt georganiseerd door Emma Panza, met steun van het Mondriaan Fonds. Dit publiek toegankelijke programma maakt deel uit van haar opleiding tot curator. Het is ook onderdeel van een onderzoek naar de methodologieën van performance, toegepast op het curatorschap, en vormt de prelude tot een evenement dat zich concentreert op het performance-archief van de Appel arts centre. De vorige twee sessies van de serie vonden plaats in de Apple arts centre met Simon Asencio en in de bibliotheek van dierentuin Artis met kunstenaar Luisa Ungar.