forum

AICA: Het nieuwe netwerk
22 jan 2016

AICA Nederland organiseert op vrijdag 22 januari 2016 in het Stedelijk Museum onder de titel Het Nieuwe Netwerk een symposium over netwerken in de digitale ruimte in relatie tot kunst en kunstkritiek.

Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
17.00 - 18.30 uur
Toegang
Entreebewijs Stedelijk Museum. *AICA leden krijgen gratis toegang op vertoon van hun AICA-pas
Reserveren

Noodzakelijk. Stuur een email naar: reservations@stedelijk.nl, met uw naam, e-mailadres, telefoonummer en de datum van het programma dat je wilt bijwonen.
*AICA leden krijgen gratis toegang op vertoon van hun AICA-pas

Fragile Future III, Studio Drift (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta)
Fragile Future III, Studio Drift (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta)

Mede naar aanleiding van de huidige tentoonstelling over Seth Siegelaub, netwerker pur sang uit het analoge tijdperk, komen in deze bijeenkomst vragen aan de orde over de status en de veranderende wijze van communicatie in het digitale tijdperk. Hoe verandert het internet, als netwerk, de wereld van de kunst en de kunstkritiek? 

Het symposium vindt plaats op vrijdag 22 januari van 17.00 tot 18.30 uur in het Teijin auditorium van het Stedelijk Museum. AICA Nederland organiseert de bijeenkomst in samenwerking met het Public Program van het Stedelijk Museum. AICA-leden krijgen op vertoon van hun AICA-pas na afloop een drankje aangeboden.

Sprekers:
– Introductie door Robert-Jan Muller, voorzitter AICA Nederland;
– Leontine Coelewij, conservator Stedelijk Museum;
– Thijs Lijster, Coordinator Research Centre Arts in Society, Universiteit van Groningen en mede-auteur van de Valiz-uitgave Spaces for Art Criticism;
– Rosa Menkman, kunstenaar en onderzoeker aan Goldsmiths University of London, Department of Art.

Meer over de sprekers

Leontine Coelewij, conservator van de Siegelaub-tentoonstelling en auteur van het essay ‘The rules and the game: the legacy of Seth Siegelaub’ in de catalogus, zal spreken over het netwerk van Siegelaub in de jaren 60 en 70 en over netwerken door curatoren en kunstcritici in deze tijd.

Thijs Lijster is verbonden aan het Research Centre Arts in Society, Universiteit van Groningen, en zal ingaan op de notie van distantie in de kunstkritiek. Een kritische afstand is daarin altijd cruciaal geweest, maar met het internet zit iedereen overal voortdurend met zijn neus bovenop. Lijster publiceerde hierover in de recente Valiz-uitgave Spaces for Art Criticism.

Rosa Menkman staat als digitale kunstenaar en onderzoeker aan Goldsmiths met twee benen in het nieuwe netwerk. Menkman treedt op als curator van tentoonstellingen rondom het fenomeen ‘resoluties’ en zal spreken over het opzetten van de Critical Writing Academy. Deze vindt plaats tijdens evenementen als Sonic Acts en geeft ter plaatse online verslag met input van experts.