forum

Debat: hoort Marcel Wanders in het Stedelijk?
22 mei 2014

Het Public Program biedt een platform voor het actuele debat rondom de tentoonstelling Marcel Wanders: Pinned Up. Ingeborg de Roode (conservator industriële vormgeving Stedelijk Museum en samensteller van de tentoonstelling) gaat deze avond in discussie met o.a. hoogleraar Design, Culture and Society Timo de Rijk en Chris Reinewald (publicist vormgeving/ hoofdredacteur Museumvisie).

Locatie
Auditorium
Tijd
20.00 - 21.30 uur
Voertaal
Nederlands
Toegang
entreeprijs Stedelijk Museum + €2,50 Public Program toeslag
Reserveren

Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

© Marcel Wanders: Pinned Up, 25 jaar vormgeving.
© Marcel Wanders: Pinned Up, 25 jaar vormgeving.

De tentoonstelling Marcel Wanders. Pinned Up: 25 jaar vormgeving heeft veel positieve recensies gekregen (4 sterren in NRC en De Volkskrant). Recensenten noemden het een 'sensationele tentoonstelling' (De Volkskrant), 'een voorbeeld hoe vormgeving op een spannender, minder statische manier gepresenteerd kan worden' (NRC) en 'een van de beste ontwerptentoonstellingen die ik in jaren heb gezien' (De Architect). De bezoekcijfers zijn hoog en veel bezoekers zijn enthousiast.

Er zijn echter ook tegengeluiden: de Britse criticus Alice Rawsthorn schreef in het tijdschrift Frieze dat het museum beter een ander onderwerp voor de eerste grote vormgevingstentoonstelling had kunnen kiezen. Hoogleraar Timo de Rijk meende zelfs dat het museum hiermee aangeeft 'de weg kwijt te zijn' (De Volkskrant) en Frederike Huygen en Louise Schouwenberg noemden op designgeschiedenis.nl respectievelijk dezeen.com het werk van Wanders 'kitsch'. Huygen vindt overigens, ondanks haar kritiek, Pinned Up een 'uiterst interessante tentoonstelling'.

Het Stedelijk Museum wil een platform bieden voor deze actuele discussie door middel van een openbaar debat. Is hier sprake van een clash tussen aanhangers van het modernisme en het postmodernisme? Waarom roepen de tentoonstelling en het werk van Wanders bij sommigen zulke felle reacties op? Wat zegt deze keuze over het beleid van het museum?
Ingeborg de Roode (conservator industriële vormgeving Stedelijk Museum en samensteller van de tentoonstelling) nodigde Timo de Rijk (hoogleraar Design, Culture and Society, Universiteiten Leiden/Delft), Chris Reinewald (publicist over vormgeving en onder meer hoofdredacteur Museumvisie) en Marjan Groot (senior lecturer History of Design and Decorative Arts, Department of Art History, Universtiteit Leiden) uit voor de discussie. Bernard Hulsman (architectuurcriticus NRC Handelsblad) zal het onderwerp een bredere context geven door op vergelijkbare discussies in de architectuur in te gaan. Moderator is publicist Jaap Huisman

Overige artikelen

  • Bernard Hulsman, 'Retro aan de Maas' in: NRC Handelsblad, 1 februari 2014
  • Chris Reinewald, 'We can't deny the importance of lifestyle approaches to design', website www.dezeen.com, 24 april 2014 
  • Schouwenberg 'Marcel Wanders in het Stedelijk een vergissing', Metroplis M, 29 mei 2014
  • Ingeborg de Roode, ‘Marcel Wanders in het Stedelijk een Succes’, Metropolis M, 29 mei 2014