forum

marlene dumas in gesprek met curator leontine coelewij
16 okt 2014

Met een gesprek tussen Marlene Dumas en tentoonstellingssamensteller Leontine Coelewij worden de werkwijze en themakeuze van de kunstenaar nader toegelicht en heeft het publiek de unieke mogelijkheid zelf vragen te stellen over de tentoonstelling Marlene Dumas: The Image As Burden.

Locatie
Stedelijk Museum Teijin Auditorium
Tijd
19.30 - 21.30 uur
Voertaal
Nederlands
Toegang
Museumentreeprijs (gratis met museumjaarkaart) + € 2,50
Reserveren
Uitverkocht
Marlene Dumas. Foto: Peter Cox
Marlene Dumas. Foto: Peter Cox

Het Stedelijk Museum is bijzonder verheugd u uit te nodigen voor een avond met kunstenaar Marlene Dumas. In dit stedelijk|forum-programma gaat Marlene Dumas in gesprek met Stedelijk-conservator Leontine Coelewij  en worden de belangrijkste thema’s uit de tentoonstelling Marlene Dumas: The Image As Burden uitgelicht. Na een korte introductie op het oeuvre van de kunstenaar, bespreken Dumas en Coelewij een persoonlijke selectie van onderwerpen zoals het gebruik van bestaande mediabeelden, referenties aan kunsthistorische motieven zoals de dood, liefde, verlangen, maar ook psychologische onderwerpen zoals rouw, sociale vraagstukken zoals het vrouwbeeld en de politieke actualiteit. Er bestaat tevens gelegenheid voor bezoekers om vragen te stellen.

Meer over de sprekers:

Leontine Coelewij is conservator bij het Stedelijk Museum Amsterdam en curator van de tentoonstelling Marlene Dumas: The Image As Burden,  in samenwerking met Tate Modern en Fondation Beyeler, Basel. Coelewij was de oprichter van het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (1993 1998), waar zij tentoonstellingen maakte met onder meer Inez van Lamsweerde en Rineke Dijkstra. Samen met Martijn van Nieuwenhuyzen was zij in het Stedelijk samensteller van Wild Walls (1995) en From the Corner of the Eye (1996). In het Stedelijk Museum CS organiseerde zij verschillende groepstentoonstellingen waaronder Time and Again (2004, met Paulina Ołowska, Wilhelm Sasnal, Roman Ondak en Deimantas Narkevicius), Mapping the Studio (2006) en Mapping the City (2007) en solopresentaties met Tobias Rehberger en Florian Pumhösl. Sinds de heropening van het Stedelijk Museum in 2012 is Coelewij mede-verantwoordelijk voor de presentatie van de collectie beeldende kunst na 1960 in het monumentale museumgebouw. Daarnaast werkte Coelewij na de heropening aan de grote overzichtstentoonstelling van de kunstenaar Aernout Mik Communitas (2013) en de presentatie Paulina Olowska: Au Bonheur des Dames (2013 - 2014). Coelewij behaalde haar masterstitel in de Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Marlene Dumas is een van de belangrijkste en invloedrijkste schilders van dit moment. Haar werk is op dit moment in het Stedelijk Museum te zien met de grote overzichtstentoonstelling Marlene Dumas: The Image As Burden. In haar schilderijen en tekeningen geeft zij nieuwe inhoud aan de betekenis die de schilderkunst nu, in een tijdperk gedomineerd door beeldcultuur, nog kan hebben. Haar intense, emotioneel geladen schilderijen en tekeningen gaan over existentiële onderwerpen en refereren vaak aan kunsthistorische motieven en actuele politieke thema’s. Marlene Dumas werd geboren in 1953 in Kaapstad, Zuid–Afrika en kwam in de jaren zeventig naar Nederland om te studeren aan Ateliers ’63 in Haarlem. Na het voltooien van haar studie vestigde zij zich in Amsterdam, waar zij nog steeds woont en werkt.