forum

Ulay & Amelia Jones
9 jan 2015

Lezing van Amelia Jones, gevolgd door een gesprek met de kunstenaar Ulay.

Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum
Tijd
16.00 - 17.45 uur
Voertaal
Engels
Toegang
Entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50
Reserveren

via reservations@stedelijk.nl.

Het Public Program is bijzonder verheugd de kunstenaar Ulay te verwelkomen in het Stedelijk Museum voor een reeks evenementen rondom zijn werk, waaronder de nieuwe performance A Skeleton in the Closet op 15 januari, een boekpresentatie en interview met performance-deskundige Amelia Jones op 9 januari, en de vertoning van de documentaire Project Cancer (2013) op 10 januari. Ulay is misschien het best bekend vanwege zijn fysiek intense samenwerkingsprojecten met Marina Abramović uit de periode 1976 - 1988, maar ontwikkelde in de loop van vijf decennia een geheel eigen koers waaruit een tomeloze vitaliteit en onbetwistbare integriteit spreken. Zijn autonome fotografische werk en performances behoren tot het meest vernieuwende en baanbrekende van de 20ste-eeuwse en hedendaagse kunst. Deze stedelijk|forum-middag, die in samenwerking met Valiz Publishers wordt georganiseerd, is gewijd aan de officiële presentatie van de publicatie Whispers: Ulay on Ulay: een compleet overzicht van zijn oeuvre tot nu toe.

Whispers: Ulay on Ulay toont een buitengewoon innovatief oeuvre dat sterk verankerd is in Ulay’s persoonlijke levensfilosofie, waarvoor krachtige ethische principes de leidraad vormen. Het boek probeert onderliggende structuren in de schijnbaar ongerelateerde aspecten van zijn werk bloot te leggen en daarmee een totaalbeeld te geven van Ulay’s gepassioneerde kunstpraktijk, een betekenisvolle manifestatie van innerlijke noodzakelijkheid. 'Ik heb een heel bizar oeuvre tot stand gebracht,' zegt Ulay over zijn artistieke loopbaan. 'Ik heb veel geëxperimenteerd. Je moet ook wel, als je uit bent op iets dat nog niet bestaat.' Zie hier voor meer informatie over Whispers: Ulay on Ulay.

Bij de officiële presentatie in Amsterdam van Whispers: Ulay on Ulay zal de gerenommeerde kunsthistoricus en performance-expert Amelia Jones een lezing geven over de veranderende positie van de performancekunst. Performance begon in de jaren 1960 en 1970 als een uiterst experimentele kunstvorm die werd beoefend in kleine, onafhankelijke kunstruimtes, maar is inmiddels volledig geïntegreerd in het hedendaagse kunstlandschap. Jongere kunstenaars gebruiken performance nu op een radicaal andere wijze dan voorgaande generaties. Musea presenteren ambitieuze en grootschalige performance-programma's en kopen performances zelfs aan als 'objecten' in hun collecties. Performances zijn zelfs op internationale kunstbeurzen en biënnales te zien. Jones zal nader ingaan op deze ontwikkelingen en daarbij Ulay's brede kunstpraktijk als uitgangspunt nemen.

Maria Rus Bojan, curator en co-auteur van Whispers: Ulay on Ulay (samen met Alessandro Cassin), zal daarna een introductie geven op de publicatie en de uitgangspunten daarvoor. De middag wordt afgesloten met een gesprek tussen Ulay en Amelia Jones, waarbij de nadruk vooral op zijn recente werk ligt. Ook is Ulay beschikbaar om exemplaren van het boek te signeren.

Meer informatie over de sprekers

Amelia Jones is Robert A. Day Professor of Art and Design en vice-decaan van Critical Studies aan de University of Southern California. Ze geniet bekendheid als een feministisch kunsthistoricus, als een gedegen deskundige op het gebied van performance en als curator. Dr. Jones doceerde eerder aan de McGill University in Montreal, de University of Manchester en de University of California, Riverside. Tot haar recente publicaties behoren onder meer uitgebreide essays over Marina Abramović (in TDR, The Drama Review), boeken en essays over feministische kunst en curatorschap (waaronder de door haar samengestelde bundel Feminism and Visual Culture Reader, nieuwe editie 2010) en over de geschiedenis van de performancekunst. Haar boek Self Image: Technology, Representation, and the Contemporary Subject (2006) werd in 2012 opgevolgd door Seeing Differently: A History and Theory of Identification and the Visual Arts en haar omvangrijke bundel Perform Repeat Record: Live Art in History, met Adrian Heathfield als co-redacteur. Jones was in 2013 curator van de tentoonstelling Material Traces: Time and the Gesture in Contemporary Art in Montreal en in 2014 verscheen het door haar samengestelde deel Sexuality in de 'Documents'-reeks van Whitechapel. Haar nieuwe projecten gaan over het samenvloeien van de begrippen 'queer', 'feministisch' en 'performance' in relatie tot de beeldende kunst.

Ulay is het pseudoniem van Frank Uwe Laysiepen. Hij volgde een opleiding tot fotograaf en werkte tussen 1968 en 1971 als consulent voor Polaroid. In de eerste fase van zijn artistieke praktijk (1968 - 1975) ondernam hij een thematische zoektocht om meer inzicht te verwerven in ideeën over identiteit en het lichaam, zowel in persoonlijke als in gemeenschappelijke zin, met name door middel van Polaroid-series, aforismen en intieme performances. In deze periode werd Ulay's fotografische werkwijze steeds performatiever, wat resulteerde in performatieve fotografie (Fototot, 1976). Later, aan het eind van deze eerste fase van zijn werk, werden de performatieve tendensen binnen het medium fotografie compleet omgezet naar het medium van performance en acties (There is a Criminal Touch to Art, 1976). Van 1976 tot 1988 werkte Ulay met Marina Abramović samen aan talrijke performances. Hun werk concentreerde zich op het bevragen van typisch mannelijk of vrouwelijk geachte karaktertrekken en het oprekken van de fysieke grenzen van het lichaam (Relation Works). Na de breuk met Abramović concentreerde Ulay zich op de fotografie, waarbij hij zich richtte op de positie van het gemarginaliseerde individu in de hedendaagse maatschappij en terugkeerde naar het probleem van nationalisme en de symbolen daarvan (Berlin Afterimages, 1994-1995). Hoewel hij voornamelijk met fotografie werkte bleef ‘het performatieve’ hem bezighouden, wat resulteerde in zijn voortdurende 'provocatie' van het publiek middels talloze performances, workshops en performance-lezingen. Recentelijk is Ulay vooral betrokken bij projecten en kunstinitiatieven gericht op bewustwording, begrip, waardering en respect van en voor water (Earth Water Catalogue, 2012). Ulay's werk, evenals zijn gezamenlijke werk met Marina Abramović, is vertegenwoordigd in vele collecties van grote kunstinstellingen wereldwijd, waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, het Centre Pompidou in Parijs en het Museum of Modern Art in New York. Na veertig jaar in Amsterdam te hebben gewoond en gewerkt, verschillende langdurige projecten in India, Australië en China, en een professoraat Performance and New Media Art aan de Staatliche Hochschule für Gestaltung in Karlsruhe, woont en werkt Ulay momenteel in Amsterdam en Ljubljana.

Maria Rus Bojan is een Roemeense kunstcriticus en curator die woont en werkt in Amsterdam. Ze was curator bij het Art Museum in Cluj (Roemenië), directeur van de Fundatia Culturale Sindan in Boekarest en runt momenteel MB Art Agency,  een bureau voor de promotie van kunstenaars en tentoonstellingen in Amsterdam. Haar werk als curator omvat verscheidene internationale tentoonstellingen voor kunstinstellingen in Luxemburg, Linz, Belgrado, Parijs, Berlijn, New York, Beijing en andere steden. In 2005 organiseerde ze Ulay's eerste grote retrospectief GEN.E.T.RATION ULTIMA RATIO in het Centro Parraga in Murcia (Spanje), gevolgd door verschillende andere solotentoonstellingen in Amsterdam in 2010 en in Berlijn in 2014. In 2011 was ze co-curator van Performing History, het Roemeense Paviljoen tijdens de 54ste Biënnale van Venetië. In 2013 werd zij lid van het Tate Modern Russian and East European Committee of Acquisitions.