Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Gallery talks — 5 mei 2014

Prijs
Entreebewijs Stedelijk Museum + €2,50 toeslag
Locatie
Start in de Stedelijk Museum Schiphol Lounge
Tijd
5 mei 2014, 14.00 tot 15.00
Taal
Nederlands
Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Binnen het kader van Bevrijdingsdag en als voorloper op de collectietentoonstelling Het Stedelijk in de Oorlog (21 februari - 31 mei 2015) organiseert het Stedelijk Museum een bijzondere serie Gallery Talks. Twee gerenommeerde kunsthistorici uit Amsterdam geven een rondleiding langs een persoonlijke selectie van werken, aansluitend op hun eigen specialisatie en onderzoek: Gregor Langfeld is een van de curatoren van de tentoonstelling Stedelijk in de Oorlog en zal aan de hand van een aantal werken uit de vaste collectieopstelling ingaan op de rol van Joodse immigranten in het Nederland van de jaren dertig en veertig. Roel Hijink is gespecialiseerd in oorlogsmonumenten en geeft een rondleiding over het Museumplein langs twee bouwwerken die herinneren aan het verzet en vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.      

Het Stedelijk in de Oorlog is een tentoonstelling gebaseerd op het herkomstonderzoek dat het Stedelijk Museum verrichtte in het kader van het nationale onderzoek Museale Verwervingen sinds 1933. De zoektocht door de collectie van het museum en de vele geraadpleegde archieven resulteerde in inzicht op in de geschiedenis van het Stedelijk Museum voorafgaand aan, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Zoals het verhaal over het bouwen van een grote kluis in de duinen bij Castricum en het onderbrengen van de Stedelijk collectie in deze bunker (evenals bijna 500 collecties van onder andere het Koninklijk Huis, de erven van Van Gogh en vele Joodse verzamelaars) en een aantal aangrijpende verhalen van veelal Joodse verzamelaars en kunstenaars die tegen hun wil gescheiden werden van hun kunstbezit.

Meer informatie over de sprekers

Roel Hijink studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 2010 promoveerde hij aan deze universiteit op het proefschrift waarin hij onderzocht op welke wijze de voormalige Duitse concentratiekampen in Nederland na de oorlog zijn ingericht als gedenkplaatsen. In 2011 verscheen bij dit proefschrift een handelseditie onder de titel Voormalige concentratiekampen. De monumentalisering van de Duitse kampen in Nederland.