Gallery talks — 5 aug 2016

Ter ere van Amsterdam Gay Pride / EuroPride 2016 heeft het Stedelijk Museum drie sprekers uitgenodigd om vanuit een LGBTQI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Questioning en Intersex) gerelateerd perspectief hun visie op de museumcollectie te bespreken. 

Prijs
Entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50
Locatie
Stedelijk Museum, vertrek vanaf Schiphol Lounge
Tijd
5 aug 2016, 13.00 tot 14.00
Taal
Engels
Toegang
Tickets 

Tijdens deze Gallery Talks zullen Aynouk Tan (modejournalist), Christine Quinan (Gender Studies, Universiteit Utrecht) en Martijn van Nieuwenhuyzen (curator Stedelijk Museum) u rondleiden door hun selectie van kunstwerken uit de collectie. Met een specifieke nadruk op queer-, gender- en feministische studies, evenals LGBTQI-gerelateerde invalshoeken, zullen zij hun persoonlijke inzichten en interpretaties delen aan de hand van hun selectie van werken.

Wij hopen u tijdens Pride Weeks te verwelkomen om de Stedelijk-collectie te beleven vanuit het unieke perspectief van deze drie sprekers!

Meer informatie over de spreker

Martijn van Nieuwenhuyzen is sinds 1995 curator in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij organiseerde diverse solotentoonstellingen, bijvoorbeeld van Gabriel Orozco, Gilbert & George, Tino Sehgal, Wolfgang Tillmans, De Rijke/De Rooij en Isa Genzken, en groepstentoonstellingen zoals Wild Walls (1995), Peiling 5 (1996) en Beyond Imagination (2012). Van 1999 tot 2006 was hij hoofd van het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA) en van 2000 tot 2003 was hij associate director tentoonstellingen van het Institute of Contemporary Arts (ICA) in Londen. In 2005 was hij curator van de filminstallatie Mandarin Ducks, van De Rijke/De Rooij, voor het Nederlandse paviljoen van de 51ste Biënnale van Venetië

Van Nieuwenhuyzen is betrokken geweest bij verschillende projecten en tentoonstellingen met queer en gay-gerelateerde onderwerpen. In het kader van de activistische Commitment-tentoonstellingen die het Stedelijk ten tijde van de aids-crisis begin jaren 90 organiseerde, maakte hij onder andere een presentatie van de affiches van Félix González-Torres en toonde hij de film Blue van Derek Jarman. Later initieerde hij de tentoonstelling From the Corner of the Eye (1998), die kunst toonde waarin de homoseksuele of queer blik op onverwachte wijze wordt gearticuleerd en in relatie treedt tot de andere betekenislagen van een kunstwerk. De tentoonstelling werd georganiseerd in verband met de Amsterdam Gay Games (1998), waarvoor Van Nieuwenhuyzen kunstenaars als Bhupen Khakhar, Robert Wilson, Catherine Opie en Wolfgang Tillmans vroeg affiches te ontwerpen, die door de stad verspreid werden.