geschiedenis en archief

ARtours projecten 

Ik op het Museumplein (2010)
Het ARtours project getiteld ‘Ik op het Museumplein’ ontstond vanuit een samenwerking met het Medialab van de HvA/UvA en bestaat uit een tentoonstelling op het museumplein van augmented reality kunstwerken geproduceerd door kunstacademiestudenten.  

 

ARtotheek @ Lowlands/Picnic (2010) 
In het ARtours project ‘Artotheek’ kon het publiek op pop festival Lowlands en nieuw media event Picnic virtueel kunstwerken uit de collectie van het Stedelijk Museum lenen en via hun smartphone op het festival terrein plaatsen. 

Visuele identiteit: Fabrique/technische productie: TABworldmedia.

 

Jan Rothuizen tour @ Temporary Stedelijk (2011)
Jan Rothuizen, bekend van zijn handgetekende plattegronden, maakte in 2010 voor de tijdelijke opening van het Stedelijk Museum een Augmented Reality tour gebaseerd op jeugdherinneringen en observaties tijdens een logeerpartij in het museum. 

Visuele identiteit: Fabrique/technische productie: TABworldmedia.

 

Willem de Ridder @ Temporary Stedelijk (2011) 
Na zijn eerste ‘geheime tentoonstelling’ in het Stedelijk Museum in 1997 waar Willem de Ridder bezoekers via een audiotour bewust maakte van de betekenis van allerlei ‘onzichtbare’ elementen in het museum maakte de Ridder voor het ARtours project in 2011 een nieuwe tour waarvoor zijn spannende verhalen wederom de basis vormden. 

Technische productie: TABworldmedia

Recollections: Op losse schroeven@Temporary Stedelijk (2011) 
Sommige tentoonstellingen spreken nog tot de dag van vandaag tot de verbeelding: in deze ARtour kunnen bezoekers de legendarische tentoonstelling Op Losse Schroeven (1969) van curator Wim Beeren opnieuw beleven in de zalen waarin de tentoonstelling plaats heeft gevonden.

De tour was een aanvulling op de herinneringstentoonstelling getiteld ‘Recollections’ gewijd aan Op Losse Schroeven, samengesteld door Margriet Schavemaker.  

Meer informatie.

Technische productie TABworldmedia.

AUgmentizer @Lowlands (2011) 
Via de AUgmentizer van kunstenaar Sander Veenhof konden bezoekers een afbeelding van zichzelf of zelf gemaakte kunstwerken vereeuwigen via augmented reality op het festival terrein. Tegelijkertijd werden de afbeeldingen in het museum geplaatst.  

Technische productie TABworldmedia. 

Filmpje: SNDRV 

Voorgeschiedenis: de uitvinding van de audiotour
Nieuwe media en innovatieve technologie staan al decennia lang hoog op de agenda van het Stedelijk Museum. Zo is het museum sinds de jaren zestig een toegewijd verzamelaar van nieuwe media kunst als video, TV en film en verantwoordelijk voor spraakmakende tentoonstellingen op dit gebied: denk aan The Luminous Image (1984), The Arts for Television (1989), Deep Screen (2008), Andy Warhol: Other Voices, Other Rooms, 2008). En in 1952 ontwikkelde het museum  samen met Phillips de allereerste museale audiotour ter wereld!   

Filmpje: Beeld & Geluid 

Publicaties over het ARtours project

In diverse (e-) publicaties is het ARtours project voor een breed internationaal publiek van innovatieliefhebbers tot museummedewerkers van uitleg en context voorzien.  

Zie ondermeer: Schavemaker, M., ‘Is Augmented Reality the Ultimate Museum App? Some Strategic Considerations’, Proctor, N., (ed.), Mobile Apps for Museums. The AAM Guide to planning and Strategy, 2011.

http://mobileappsformuseums.wordpress.com/2011/08/05/is-augmented-reality-the-ultimate-museum-app-some-strategic-considerations/

Margriet Schavemaker and Hein Wils, Stedelijk Museum; Paul Stork and Ebelien Pondaag, Fabrique, The Netherlands,  ‘Augmented Reality and the Museum Experience,’ Archimuse.com 2011

museumontheweb

ARtours evenementen 

In de periode dat het Stedelijk Museum haar deuren tijdelijk opende in de oudbouw (najaar 2010 – najaar 2012) en daarop volgende sluiting en heropening van het museum in 2012 werden diverse evenementen gewijd aan de relatie tussen kunst en nieuwe media, waarbij de presentatie van ARtours projecten een centrale rol vervulde. Deze zogenaamde Do it! avonden trokken circa 500 bezoekers per avond en maakten het mogelijk voor een breed publiek om kennis te maken met de nieuwste kruisbestuivingen tussen kunst en mediacultuur. 

Op 17 mei 2012 werd de augmented reality technologie opnieuw in een Stedelijk Do it!-avond aan een breed publiek gepresenteerd. Deze avond was een samenwerkingsverband tussen ondermeer Temporary Stedelijk 3, Trouw Amsterdam (tevens de gastheer van de avond), ‘Poezie op het Scherm’ (een project van het fonds voor de letteren en het fonds BKVB), beeldend kunstenaar en gastcurator Sander Veenhof en het Stedelijk ARtours project.  

Met dank aan

Het ARtours project komt voort uit een samenwerking tussen het Stedelijk Museum (Margriet Schavemaker, Hoofd Collecties en Onderzoek/Curator) en ontwerpbureau Fabrique (Paul Stork, Ebelien Pondaag, Merijn Hillen). ARtours heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld door middel van samenwerkingen met vele technische, culturele en educatieve partners als 7scenes, Medialab van de Universiteit /Hogeschool van Amsterdam, NIMK, PICNIC, LowLands, Tab World Media. Grote dank is verschuldigd aan kunstenaars  Jan Rothuizen, Sander Veenhof en Willem de Ridder voor hun prachtige werken voor het project. De onvermoeibare inzet van een aantal personen kan niet onvermeld blijven: Hein Wils (projectleider ARtours 2010-2011),  Erna Bomers (projectleider ARtours 2012-2013), Victoria Anastasyadis (onderzoeker), Adelijn Huis (onderzoeker), Lex Reitsma, Ernst van Deursen (fotografie)

Het ARtours project werd mogelijk door een subsidie van het ministerie voor Onderwijs en Cultuur (regeling Innovatie Cultuuruitingen/agentschap.nl)  

Voor meer informatie over het ARtours project kunt u een email sturen naar: info@stedelijk.nl