bezoek onze wereldberoemde collectie

Het Stedelijk Museum in Amsterdam is een must see. Het is het belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst en design in Nederland en – met de buren het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum – naamgever van het Museumplein waaraan het sinds 1895 ligt. 

© Rineke Dijkstra, 2005
© Rineke Dijkstra, 2005

Het oorspronkelijke gebouw is volledig vernieuwd en uitgebreid met een spectaculaire nieuwe vleugel – liefkozend 'de badkuip' genoemd – en sinds de heropening in 2012 een enorme hit bij het publiek.

Het Stedelijk is een landmark, en net als Amsterdam zelf een mooie mix van oud en nieuw, modern en hip. Het Stedelijk biedt topwerken van de grootste kunstenaars ter wereld, waaronder veel werk van Nederlandse kunstenaars uit de 20e eeuw. 

U wandelt door de kunstgeschiedenis van de afgelopen 150 jaar. Komt dat zien, zouden we zeggen. Wij konden in ieder geval al acht goede redenen bedenken voor uw bezoek. 

1. Wereldcollectie

Het Stedelijk Museum heeft één van de belangrijkste verzamelingen moderne en hedendaagse kunst en design ter wereld, met 90.000 objecten, van 1870 tot nu. State of the art, so to speak. Met belangrijke stromingen als Bauhaus, Amsterdamse School, De Stijl, CoBrA, abstract-expressionisme, pop art, minimal art en conceptuele kunst. We hebben iconische werken van Appel, Cézanne, Chagall, Dijkstra, Van Gogh, Kandinsky, Kienholz, De Kooning, Koons, Matisse, Mondriaan, Picasso, Pollock, Rietveld, Sottsass, Warhol en vele anderen. Van Malevich hebben we zelfs de grootste collectie buiten Rusland. U komt ogen tekort.

Nu te zien

2. onbegrijpelijk mooi

Je hoort vaak dat moderne kunst ‘onbegrijpelijk’ is. Onbegrijpelijk mooi, zeggen wij dan. Het is fascinerend te zien hoe een kunstwerk je kan raken door vorm, vernuft, vakmanschap, en originele dwarsheid. Ook abstracte kunst is onbegrijpelijk mooi. Oordeel echter zelf. Onze tip: verdrink een uur in het blauw van Cathedra van Barnett Newman. 

3. mooi en lekker

Meeting point Restaurant Stedelijk is 7 dagen per week van 8.30 uur tot middernacht open. Lekker, ook zonder museumticket – met buiten een terras met uitzicht over het Museumplein en op het 11,5 meter hoge stalen kunstwerk Sight Point van Richard Serra. Geniet ervan.


4. dat kan mijn kind ook

Kan uw kind dat ook? Echt? Bezoek dan de plek waar inspiratie ruim baan krijgt: het Familielab. Voel u vrij om met kind(eren) en kleinkinderen op deze speciale plek aan de slag te gaan. De kunstwerken die worden gemaakt, mogen mee of worden opgehangen om ontdekt te worden. Zo gaat dat toch met alle grote kunstenaars? 

5. schandalen en klassiekers

Amsterdammer Karel Appel is één van de grootste Nederlandse kunstenaars van de 20e eeuw en boegbeeld van CoBrA, de Europese kunststroming die eind jaren 40 met kinderlijke onschuld reageerde op de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. CoBrA werd ooit gelanceerd in het Stedelijk, en veroorzaakte rumoer en opstand, ofwel: the scandals of today are the classics of tomorrow.

6. een nederlandse amerikaan

Willem de Kooning was een Nederlandse Amerikaan. Hij werd geboren in Rotterdam maar emigreerde heel jong – illegaal – naar de V.S., waar hij later met Jackson Pollock en Mark Rothko de top van het abstract-expressionisme zou vormen. Het werk van De Kooning verdient een eigen zaal, met het indrukwekkend Rosy-Fingered Dawn at Louse Point als magische blikvanger. 

 

 

7. Dutch design paradise

Het Stedelijk is ook een design museum – vanaf 1900 tot nu is de geschiedenis te zien. Met onder meer meubels, keramiek, affiches en sieraden. Hoogtepunten zijn Italiaanse en Scandinavische vormgeving, en natuurlijk Dutch design. Krijgt u er geen genoeg van? Sla dan uw slag in de museumwinkel, waar het nieuwste werk te koop is van Nederlandse ontwerpers. Van duur tot bijzonder prettig geprijsd.

8. pop art razend populair

Pop art kwam voort uit de roerige jaren 60, een tegenbeweging van low culture met veel voeding vanuit reclame, tv en het ongebreidelde consumentisme in de V.S. Na al het rumoer werd de pop art zelf gevestigd. In het Stedelijk is pop art ruim vertegenwoordigd met werken van onder anderen Andy Warhol en Roy Lichtenstein. BRATATATATA!