event

presentatie ontwerpen nieuw stedelijk
11 Nov 2004

Deze avond presenteert architect Mels Crouwel zijn schetsontwerpen voor de renovatie en uitbreiding van het Stedelijk Museum in SMCS op 11.

Na een uitgebreide selectieprocedure voor de architect van de renovatie en uitbreiding van het Stedelijk Museum aan het Museumplein, is de keuze gevallen op het Nederlandse bureau Benthem Crouwel Architecten.

In SMCS op 11 zal Mels Crouwel de voorlopige ontwerpschets voor het nieuwe Stedelijk persoonlijk toelichten. Maarten Kloos, directeur van architectuurcentrum Arcam, verzorgt een inleiding over de geschiedenis van plannen voor het nieuweStedelijk. Hans van Beers, interim-directeur van het Stedelijk, is deze avond gastheer.

Het bureau Benthem Crouwel Architecten bestaat sinds 1979. Het werk van naamgevers Jan Benthem (1952) en Mels Crouwel (1953) staat bekend om high-tech vormgeving en functionele ontwerpen. Hun oeuvre is er niet minder divers om en omvat megaprojecten zoals het masterplan en tal van bijbehorende gebouwen voor Schiphol, maar ook verschillende cultuurinstituten, zoals de tot museum verbouwde textielfabriek De Pont in Tilburg; het Vormgevingsinstituut en het Fotografiemuseum FOAM in Amsterdam en het GEM/fotomuseum in Den Haag. Tot de grotere toekomstige projecten behoren de stations voor de Amsterdamse Noord-Zuidlijn en de verbouwing van het Centraal Station Utrecht. Crouwel is per 1 oktober 2004 bovendien aangesteld als Rijksbouwmeester.

De voorlopige ontwerpschets van Benthem Crouwel voor het nieuwe Stedelijk werd onder meer uitverkoren vanwege het markante uitbreidingsdeel aan het Museumplein en de aanmerkelijke winst aan tentoonstellingsruimte die door dit ontwerp kan worden geboekt. Uit het juryrapport: “Het brutaal ogende plan van Benthem Crouwel biedt de beste stedenbouwkundige oplossing met als verrassend hoogtepunt een piazza voor de nieuwe hoofdingang. Het nieuwe entreegebied vormt met de aangrenzende publieke ruimten als kenniscentrum, winkel en restaurant een grote, open transparante ruimte tegen de achtergrond van het rode baksteen van het volledig zichtbare en onaangetaste, oude gebouw.” 

En voorts: “Het is Benthem Crouwel gelukt om het begrip ‘eenheid in tweevoud’ op superieure wijze gestalte te geven. dat is architectuur. Ook is het hen gelukt om het gezicht van het Stedelijk Museum om te wenden naar het Museumplein. Dat is een kwestie van stedenbouw. Op beide terreinen tonen Benthem Crouwel zich met dit ontwerp meesters in het métier.” 

De ontwerpschets is in de vorm van een maquette en computerimpressies is te zien in Stedelijk Museum CS, samen met ontwerpen van de vier andere architecten die deelnamen aan de competitie. Komend jaar zal het plan van Benthem Crouwel worden uitgewerkt in een definitief ontwerp. Naar verwacht start de bouw in 2006. Het Stedelijk aan het Museumplein moet dan begin 2008 weer opengaan voor het publiek.