film

27 april: journal / beautiful world filmpresentaties mieke gerritzen & claude closky
27 Apr 2006

In samenwerking met De Beyerd, Museum voor Grafische Vormgeving in Breda presenteert SMCS op 11 twee nieuwe, korte films: Journal van Claude Closky en Beautiful World van Mieke Gerritzen. De vertoning wordt gevolgd door een forumgesprek.

Aanvang 20.00 uur. Entree gratis
Reserveren: desk@stedelijk.nl (u krijgt geen bevestiging)

Journal
De film Journal (2005) van Claude Closky bestaat uit snel op elkaar volgende beelden en geluiden (bij elk beeld een ander geluid), afkomstig uit de media. Het is de wereld die Closky de afgelopen drie maanden op internet heeft aangetroffen. Door de grote hoeveelheid beelden in dit ‘dagboek’ van 24 minuten worden de verschillen min of meer uitgevlakt. Zo accentueert Closky zowel de schok die de beelden (soms) teweegbrengen als uniformiteit en de cadans waarmee ze geproduceerd worden. Volgens Closky gaan de beelden over onszelf, over onze manier van de wereld begrijpen en over het dagelijkse leven. De korte geluiden erbij zijn voor hem een taal op zichzelf geworden.

Claude Closky (Parijs, 1963) won afgelopen jaar Le Prix Marcel Duchamp 2005, de meest prestieuze Franse prijs voor hedendaagse kunst. Journal werd onlangs nog geëxposeerd in GEM, Den Haag.

Beautiful World
De film Beautiful World (2006) van Mieke Gerritzen is een typografische film en bevat uitsluitend tekst. Uitspraken van bekende en minder bekende denkers en kunstenaars worden afgewisseld met boodschappen, logo’s, boektitels, filmteksten en spam. Popularisering en globalisering van kunst, wetenschap en media vragen om een nieuwe positiebepaling en doelstelling van de cultuur. Beautiful World vertelt in 20 minuten dat de wereld lijdt aan vervlakking, omdat vrijwel alles wordt gekoppeld aan economische belangen. Maar deze vervlakking heeft ook aantrekkelijke kanten: esthetiek, sensatie en entertainment zijn belangrijke onderwerpen in de groeiende vrijetijdseconomie waarin beleving een toverwoord lijkt.

Scenario: Mieke Gerritzen, Geert Lovink, Koert van Mensvoort en Henk Oosterling.  

Mieke Gerritzen (Amsterdam, 1962) was een van de eerste ontwerpers die betrokken waren bij de ontwikkeling van digitale media in Nederland en werd onder meer bekend om haar kenmerkende vormgeving voor VPRO-televisie. Ze is hoofd afdeling Design van het Sandberg Instituut Amsterdam en oprichter van All Media Foundation.

Forumgesprek
Het aansluitende forumgesprek naar aanleiding van de films staat onder leiding van Hans Maarten van den Brink, schrijver en directeur Stimuleringsfonds Culturele Omroepproducties (voertaal NL).

Deelnemers:
* Jelle Bouwhuis (conservator Stedelijk Museum Bureau Amsterdam);
* Henk Oosterling (filosoof, universitair hoofddocent Faculteit Wijsbegeerte Erasmus Universiteit Rotterdam);
* Elly Stegeman (conservator De Beyerd, Breda);
*
Nelly Voorhuis (filmtheoreticus, docent Faculteit Kunst, Cultuur en Media Rijksuniversiteit Groningen en directeur Atelier HSL);
*
Bas Vroege (Stichting Paradox).

SMCS op 11
SMCS op 11 is het programma van lezingen, debatten, film- en videovertoningen van Stedelijk Museum CS. De ‘11’ verwijst naar de 11de verdieping van het Post CS-gebouw, waar de meeste activiteiten plaatsvinden. Vaste avond is donderdagavond.