exhibition

3 november: grote kunst voor kleine mensen - videokunst voor peuters en kleuters
3 Nov 2005

Verschillende kunstenaars maakten, geïnspireerd door de wereld van het kind, elf korte filmpjes die de verbeelding prikkelen. SMCS op 11 toont de films én voert gesprekken met de kunstenaars. Gepresenteerd door Kees Brienen.

Plaats DEZE KEER: Kelder Post CS-gebouw (W139)
Aanvang 19.30 uur
Entree gratis
Reserveren via desk@stedelijk.nl (u krijgt alleen bericht bij overboeking)

Initiatiefnemers van samenwerkingsverband Cut-n-Paste (Nathalie Faber en Carolien Euser) constateerden dat in de overdaad aan beelden die kinderen voorgeschoteld krijgen iets ontbrak. Iets om kinderen anders te laten kijken naar de dingen in de wereld om hen heen. Zij selecteerden elf kunstenaars van naam die de verfrissende opdracht kregen om een filmpje van één tot drie minuten te maken voor kijkers van twee jaar en ouder. Het resultaat is een prachtig en divers ‘’audiovisueel prentenboek’’ dat op zijn plaats valt in de wereld van het kind én die van de kunst.

Grote kunst voor kleine mensen is taalloos en daarmee toegankelijk voor kinderen van alle nationaliteiten. De films nemen een herkenbaar beeld als uitgangspunt om vervolgens alle hoeken van de verbeelding op te zoeken en te eindigen in een subtiel plot. Enkele voorbeelden zijn knikkers die tegen een wand op rollen, keukengerei dat ritmisch samenspeelt, kleurige ballen die van een opengaande brug stuiteren en een aardappel die helemaal opgeschild wordt.

Programma:
1. Sally, Luna Maurer & Roel Wouters (poly-xelor) (2’14”)
2. Mi Cocina, eddie d (2’51”)
3. Ik de jouwe, Jij de mijne, Sylvie Zijlmans (1’54”)
4. De wereld volgens het konijnenhok, Pips:lab (2’27”)
5. Stuiterballen, Jasper van den Brink (2’20”)
6. Op de keukentafel, Elspeth Diederix (2’00”)
7. Aardappel, Jeroen Eisinga (2’15”)
8. 1234, Michal Butink (3’00”)
9. Grote Steken, Pia Wergius (3’00”)
10. Dingen, Femke Schaap (2’15”)
11. Achter de kast, Persijn Broersen & Margit Lukacs (3’11”)

De opening van de tentoonstelling ‘Rineke Dijkstra – Portretten’ vindt deze dag van 17.00 tot 19.00 uur plaats in Stedelijk Museum CS.

Grote Kunst voor Kleine Mensen beleefde op 23 oktober een dubbele première: op het Cinekidfestival in Amsterdam en in Museum De Paviljoens in Almere. Van 23 tot en met 30 oktober organiseert Museum De Paviljoens in Almere van 14.00 tot 15.30 uur dagelijks vertoningen en workshops voor kinderen tot en met zes jaar. Bij de DVD verschijnt een voorleesboekje.

Grote Kunst voor Kleine Mensen werd mogelijk gemaakt door: Mondriaanstichting, ThuisKopiefonds, Nederlands Fonds voor de Film en VSB fonds.

Met dank aan W139 (www.w139.nl)  

SMCS op 11
SMCS op 11 is het programma van lezingen, debatten, film- en videovertoningen van Stedelijk Museum CS. De ‘11’ verwijst naar de 11de verdieping van het Post CS-gebouw, waar de activiteiten meestal plaatsvinden. Deze keer echter - bij uitzondering - in de kelder van het Post CS-gebouw (W139).
Vaste avond is donderdagavond.

Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van SMCS op 11?
Meld u dan hier aan voor de gratis Stedelijk e-nieuwsbrief>>