exhibition

7 september: avond rond fokker f.27 'friendship'
7 Sep 2006

SMCS op 11 in het kader van de tentoonstelling 'Airworld. Architectuur en Design voor de Luchtvaart' in samenwerking met Premsela.

Aanvang: 20:00 uur
Toegang: gratis
Reserveren gewenst via smcsop11@stedelijk.nl

Deze avond is geheel gewijd aan een succesvol vliegtuig: de Fokker F.27 Friendship, die van 1955 tot 1986 door onze nationale vliegtuigbouwer is geproduceerd. Op vele luchthavens, met name buiten Europa, zijn nog exemplaren te spotten. De F.27 was echter niet alleen een commercieel succes. Een paar maanden geleden won het elegante toestel de verkiezing tot Beste Nederlandse Designobject van de afgelopen 100 jaar.

Aan deze avond werken mee:
Adriaan Beukers, hoogleraar lucht- en ruimtevaart techniek TU Delft
Peter de Raaf, voorzitter Fokker F.27 Friendship Association en Fokker Heritage Trust
Philip Vendeville, voormalig hoofd afdeling Vormgeving Fokker

De avond staat onder leiding van Dingeman Kuilman, directeur van Premsela, Stichting voor Nederlandse Vormgeving. Premsela organiseerde in samenwerking met NRC Handelsblad de Beste Nederlandse Design verkiezing.

Peter de Raaf, zelf oud Fokkermedewerker, en Philip Vendeville zullen ingaan op vormgevingsaspecten van de F.27. Daarnaast zal Peter de Raaf onder meer aandacht besteden aan de manier waarop dergelijk vliegend cultureel erfgoed voor het nageslacht wordt behouden. De Fokker Heritage Trust kocht twee jaar geleden een toestel, dat momenteel vanaf het Aviodrome in Lelystad in de lucht wordt gehouden.

Adriaan Beukers zal de F.27 in het bredere perspectief plaatsen van de ontwikkelingen die zich in de afgelopen halve eeuw in de luchtvaart hebben voorgedaan. Hij zal daarbij onder meer verwijzen naar het streven naar lichte constructies zoals beschreven in zijn publicaties (Lightness, 1998, en Flying Lightness. Promises for Structural Elegance, 2005).

Het Stedelijk Museum organiseert deze avond in samenwerking met Premsela, stichting voor Nederlandse vormgeving, www.premsela.org.

SMCS op 11
SMCS op 11 is het programma van lezingen, debatten, film- en videovertoningen van Stedelijk Museum CS. De ‘11’ verwijst naar de 11de verdieping van het Post CS-gebouw, waar de meeste activiteiten plaatsvinden. 

Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van SMCS op 11?
Meld u dan hier aan voor de gratis Stedelijk e-nieuwsbrief>>