exhibition

grafisch nu
7 Oct 2004

In het kader van de tentoonstelling ‘Mark - gemeentelijke kunstaankopen grafische vormgeving’, houden drie grafisch ontwerpers een presentatie in SMCS op 11.

Zij belichten enkele van hun ontwerpen en/of aspecten van hun ontwerppraktijk, en de achtergronden ervan. Linda van Deursen van bureau Mevis & Van Deursen bijt de spits af in een presentatie waarin onder meer het ontwerp voor de huisstijl van Museum Boijmans Van Beuningen ter sprake komt.

Ben Laloua van Ben Laloua/Didier Pascal gaat in op de nieuwe uitdagingen waarvoor de hedendaagse ontwerper zich gesteld ziet en refereert daarbij onder meer aan enkele van haar eigen projecten.

Letterontwerper Gerard Unger, de nestor van deze avond, zal ingaan op zijn praktijk als klassiek, functionalistisch ontwerper en wellicht zijn blik laten glijden op hedendaagse, meer autonome ontwerpfenomenen zoals die onder meer in de tentoonstelling ‘Mark’ naar voren komen.

Marten Jongema, conservator Grafische Vormgeving van het Stedelijk Museum en samensteller van ‘Mark’, houdt een korte introductie.

Gerard Unger (1942)
Typografisch ontwerper. Internationaal geroemd om zijn lettertypes die hij veelal in eigen beheer uitbrengt. De Gulliver wordt gebruikt door de kranten als USA Today en Het Nederlands Dagblad; de Swift is bekend van dagblad Trouw en enkele de regionale kranten. De Coranto wordt toegepast in de dagbladen Scotsman (Schotland), Valor (Financial Times Brasil) en de Scandinavische pers. Ook maakte hij de ANWB-fonts (1997). Gerard Unger doceert op de University of Reading (Groot Brittannië) en aan de Rietveldacademie.

Linda van Deursen (1961)
Maakt deel uit van bureau Mevis & Van Deursen en is hoofd afdeling Grafisch Ontwerpen van de Rietveldacademie in Amsterdam. Tevens verbonden aan de Jan van Eyck-academie in Maastricht en aan Yale University, New Haven. Bureau Mevis & Van Deursen heeft inmiddels een indrukwekkende hoeveelheid (boek)ontwerpen op zijn naam staan, alsook de grafische huisstijl van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam en mode-ontwerpers Viktor & Rolf.

Ben Laloua (1968)
Ben Laloua is grafisch ontwerper in Rotterdam en heeft een studio samen met Didier Pascal. Laloua doorliep onder meer de Jan van Eyck-academie en geeft momenteel les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Tot het werk van Ben Laloua behoren de huisstijl voor de Rotterdamse Kunststichting en Zaal de Unie. Eveneens maakte Laloua een aantal grafische ontwerpen voor de Amsterdamse Rijksacademie en voor de schrijver Jeroen Brouwers een serie eenmanstijdschriften. In ‘Mark’ is zij vertegenwoordigd met een afficheproject in opdracht van La Cinca.