Collectie

Henri Matisse: La perruche et la sirène, 1952

© Succession Henri Matisse, c/o Pictoright Amsterdam/Stedelijk Museum Amsterdam
Vervaardigers
Henri Matisse -
La perruche et la sirène is een van de belangrijkste voorbeelden van de 'papiers découpés' (papierknipsels) van Henri Matisse. De 'papier découpé' is technisch verwant aan de collage. Matisse maakte dit werk door vormen te knippen uit papier dat in één kleur was geverfd. Hij begon in 1940 te werken met deze methode en vanaf dat moment zou dit medium zijn werk tot het einde van zijn leven domineren. De beeldtaal van dit werk bestaat uit bladeren, granaatappels en twee vormen die slechts eenmaal voorkomen: links een parkiet en rechts een meermin, waaraan de titel van het werk is ontleend. De ruimte rond de objecten is even belangrijk als de objecten zelf. Matisse maakte deze monumentale 'papier découpé' toen hij aan huis was gekluisterd na een grote operatie. Daarom sprak Matisse over dit werk als 'een kleine tuin die me omringt en waarin ik kan wandelen'.
vertaalde titel
De parkiet en de zeemeermin
collectie
Tekeningen
bibliotheek
Klik hier om 69 aan dit werk gerelateerde documenttitels te zien
materiaal en techniek
gouache op papier, uitgeknipt en geplakt op papier, gemonteerd op doek
afmetingen
337 x 768.5 cm.
objectnummer
A 25531
credits
verworven met steun van de Vereniging Rembrandt en het Prins Bernhard Cultuurfonds / acquired with the generous support of the Vereniging Rembrandt and the Prins Bernhard Cultuurfonds gerestaureerd met financiële steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij / restored with the generous support of the participants of the BankGiro Loterij

Lees informatie over de auteursrechten van dit kunstwerk

De collectie van het Stedelijk Museum telt ongeveer 90.000 werken. We streven ernaar de gehele collectie on-line toegankelijk te maken. Voorlopig is een selectie van 8000 werken gemaakt: deze zal de komende twee jaar voortdurend worden uitgebreid. Soms ontbreekt de afbeelding vanwege copyright redenen. Bij 500 werken vindt u naast een aantal basisgegevens een korte tekst met uitleg. Wilt u meer informatie of heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u die mailen aan info@stedelijk.nl. U kunt ook langskomen in de bibliotheek van het Stedelijk Museum, waar u de gehele collectiedatabase kunt raadplegen.