Collectie

Marc Chagall: Le violoniste, 1912

© Marc Chagall, c/o Pictoright Amsterdam/Chagall ®, Chagall is a registered trademark, owned by Comité Marc Chagall/Stedelijk Museum Amsterdam
Vervaardigers
Marc Chagall -
Marc Chagall voltooide De Violist vlak nadat hij van St. Petersburg naar Parijs was verhuisd. Het is een goed voorbeeld van het werk dat hij in deze periode maakte. De vioolspeler is een onderwerp dat vaak terugkeert in het werk van Chagall. De grote figuur van de muzikant in dit schilderij staat met één voet op het dak van een gebouw en met de andere op een lage heuveltop, waardoor een tweedimensionaal effect ontstaat. Door naast de muzikant de huizen in de achtergrond op te nemen, roept het schilderij herinneringen op aan Rusland. Chagalls schilderijen uit zijn Parijse periode laten vaak scènes zien uit Rusland waarin invloeden uit zijn nieuwe omgeving zijn verwerkt. Kubistische invloeden vindt men terug in zowel de platte vlakken en geometrische vormen als in het niet-traditionele perspectief.
vertaalde titel
De violist
collectie
Schilderijen
bibliotheek
Klik hier om 42 aan dit werk gerelateerde documenttitels te zien
materiaal en techniek
olieverf op linnen tafellaken
afmetingen
188 x 158 cm.
objectnummer
B 2166
credits
bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / on loan from the Cultural Heritage Agency of the Netherlands

Lees informatie over de auteursrechten van dit kunstwerk

De collectie van het Stedelijk Museum telt ongeveer 90.000 werken. We streven ernaar de gehele collectie on-line toegankelijk te maken. Voorlopig is een selectie van 8000 werken gemaakt: deze zal de komende twee jaar voortdurend worden uitgebreid. Soms ontbreekt de afbeelding vanwege copyright redenen. Bij 500 werken vindt u naast een aantal basisgegevens een korte tekst met uitleg. Wilt u meer informatie of heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u die mailen aan info@stedelijk.nl. U kunt ook langskomen in de bibliotheek van het Stedelijk Museum, waar u de gehele collectiedatabase kunt raadplegen.