Nieuws — 4 mei 2016

Amsterdam, 3 mei 2016 - Op vrijdagavond 13 mei wordt in het Stedelijk Museum de documentaire De verdwenen kunstwerken van Willem de Ridder getoond. In 1997 organiseerde deze Fluxus-kunstenaar een bijzondere, geheime ‘tentoonstelling’ in het Stedelijk. Door middel van een ludieke en hilarische audiotour leidde hij bezoekers met walkmans door het museum. De Ridder had deze ‘Illegale Rondleiding’ met zijn ‘kunstwerken’ ingericht zonder medeweten van het museum.

In zijn audiotour negeerde Willem de Ridder de kunst volkomen, en focuste zich op schroefjes in de muur en barsten in het marmer, die hij tot kunstwerken benoemde en titels gaf als: Black Hole (1995), Screw You (1978) en Laser Vision (1994). In de audiotour voerde de stem van De Ridder het publiek langs deze subtiele werken, die onwetende bezoekers niet snel zouden opmerken. Tijdens de renovatie van het Stedelijk Museum zijn in zijn optiek veel van deze ‘kunstwerken’ verdwenen of beschadigd.

De documentaire die Frank Herrebout maakte inventariseert de schade tegen de achtergrond van het vernieuwde museumgebouw, vanuit de centrale vraag ‘wanneer is kunst Kunst met een grote K?’ In de film staat niet de ‘officiële, door een directie goedgekeurde kunst’ centraal, maar de tegendraadse Fluxus-benadering van kunst. In de film komen ook Mels Crouwel, restauratiearchitect van het Stedelijk, Gijs van Tuyl, oud-directeur van het Stedelijk en Louise Wijnberg, restaurator van het Stedelijk aan het woord.

Net als destijds bij de geheime rondleiding van Willem de Ridder zal de toeschouwer ook deze avond worden meegenomen in een ontregelend avontuur, waarbij het kijken naar kunst in het vernieuwde Stedelijk Museum in een andere context wordt geplaatst.

PROGRAMMA

19.00 uur:                     WELKOM | Margriet Schavemaker (Teijin Auditorium)
19.15 uur:                     FILM | De verdwenen kunstwerken van Willem de Ridder
20.10 uur:                     GESPREK | Willem de Ridder, Frank Herrebout en Margriet Schavemaker
20.40 uur:                     Uitreiking eerste dvd van de film
20.50 uur:                     Rondleiding langs enkele werken van Willem de Ridder    
21.30 uur:                     einde.

De dvd van de documentaire is na 13 mei te koop in de Museumwinkel. Daarnaast is het in de week na 13 mei mogelijk om via Soundcloud de oude rondleiding uit 1977 te beluisteren.

Reserveren kan via deze link.

MEER OVER DE SPREKERS

Willem de Ridder is een internationaal bekend Fluxus-kunstenaar, tijdschriftenmaker, radiomaker en verhalenverteller. Hij bezocht de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch. De Ridder stond aan de wieg van tal van ontwikkelingen op het gebied van kunst, cultuur en recreatie. Zo was hij nauw betrokken bij de oprichting van Paradiso en de Melkweg en medeoprichter van de Mood Engineering Society (MES). Fluxus-voorman George Maciunas benoemde hem tot voorzitter van de Noord-Europese afdeling van Fluxus. Samen met Wim van der Linden realiseerde hij Sad Movies die op filmfestivals in heel Europa werden vertoond, en met Wim T. Schippers startte hij de Association for Scientific Research in New Methods of Recreation. Met Annie Sprinkle maakte hij geruchtmakende radioshows op verschillende Amerikaanse radiostations.

Frank Herrebout is film- en documentairemaker. Hij studeerde aan de Nederlandse Filmacademie te Amsterdam. Zijn eindexamenfilm Zuster Lydia zoekt het geluk werd geselecteerd voor het Internationale Filmfestival van Berlijn. Herrebout schrijft filmscenario's en regisseert speelfilms en documentaires. In zijn documentaires zoekt hij vaak de rafelranden van de kunst op.

Margriet Schavemaker is bij het Stedelijk Museum manager Educatie, Interpretatie en Publicaties. Zij schrijft over hedendaagse kunst en theorie, organiseert lezingen en debatten (o.a. Facing Forward: Art and Theory from a Future Perspective (2011-2012)) en maakt tentoonstellingen waarin geschiedenis en archiefonderzoek een belangrijke rol spelen (o.a. Het Stedelijk in de oorlog en ZERO: Let Us Explore the Stars in 2015).