Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Nieuws — 26 okt 2015

Amsterdam, 26 oktober 2015 - Het Stedelijk Museum Amsterdam maakt bekend dat het een nooit eerder getoond schilderij van Karel Appel geschonken heeft gekregen van de Karel Appel Foundation. Staande in de ruimte no. 3 (2004) is een groot doek (200 x 150 cm) dat stamt uit de laatste jaren van zijn leven. De collectie van het Stedelijk representeert het oeuvre van Appel al op een uitzonderlijke manier, maar juist een werk uit de laatste periode ontbrak nog.

 

 

 

Bart Rutten, hoofd collecties van het Stedelijk Museum: “Het werk is een mooie voortzetting van Appels ensemble schilderijen uit het midden van de jaren 90. Dat waren landschappen uit Toscane, waarvan het Stedelijk er twee bezit (Horizon of Tuscany, 1995 en Red Kangaroo in Tuscany, 1995). In Staande in de ruimte no. 3 portretteert Appel met een rake eenvoud twee existentiële figuren in een desolaat berglandschap. Ze werpen lange schaduwen in een diepe leegte. Het kleurenpalet is eenvoudig in toon, waarbij de schitterende roze gloed van de horizon warm afsteekt bij de blauwe bergen in de achtergrond. De verftoets is krachtig en gecontroleerd. Appel schilderde het in Zwitserland, waar hij de laatste jaren van zijn leven veel tijd doorbracht. Deze voorstelling van de menselijke figuren in het schilderij is ook een boeiend contrast met het laatste schilderij van Appel dat we aankochten, Geel naakt, uit 2000.”

 

Beatrix Ruf, directeur: “Wij zijn ontzettend blij met deze mooie bijdrage aan onze collectie. Karel Appel is een pionier en een groot kunstenaar en heeft als zodanig geschiedenis geschreven in het Stedelijk. Deze schenking onderstreept de warme band die de kunstenaar met het Stedelijk had.”

Het Stedelijk heeft een groot aantal werken van Karel Appel in de collectie. Niet alleen schilderijen, tekeningen, prenten en beeldhouwwerken maar ook door hem ontworpen stoffen en keramiek. De verzameling toont de veelzijdigheid van Karel Appels oeuvre.

 

Rudi Fuchs, bestuurslid Karel Appel Foundation: “De geschiedenis van het Stedelijk en het leven van Karel Appel zijn nauw met elkaar verweven sinds de jaren 50, daarom heeft het Stedelijk Museum de belangrijkste collectie van werken van Karel Appel. Er ontbrak nog een representatief werk uit de late periode van Appel. Met deze schenking is zijn oeuvre in de collectie compleet.“

Het werk is nooit eerder in het openbaar getoond. In 2011 zijn bij Galerie Slewe in Amsterdam twee van dit soort atmosferische figuratieve en reflecterende werken getoond in een door Rudi Fuchs samengestelde groepstentoonstelling. Vanwege het grote staande formaat was Staande in de ruimte no. 3 daar niet in te zien.

 

Over Karel Appel en het Stedelijk

Karel Appel (1921 - 2006) was schilder en beeldhouwer. In 1948 kwam het werk Matrozenmeisje (1946) in de collectie van het Stedelijk via toenmalig directeur Willem Sandberg en de BKR-regeling. Dit was het allereerste werk van Appel dat in een museumcollectie werd opgenomen. In 1951 kreeg de kunstenaar de opdracht tot het ‘beschilderen van een kleine koffiekamer’ naast de aula van het Stedelijk Museum. Het werk was een compensatie voor zijn muurschildering Vragende kinderen in de kantine van het toenmalige stadhuis in Amsterdam, dat al snel werd afgedekt omdat het niet in de smaak viel bij de ambtenaren. In 1956 realiseerde Appel ook zijn beroemde wandschildering in het restaurant van het Stedelijk. Appel had in 1955, 1965, 1968 en 1981 grote solotentoonstellingen in het Stedelijk. In 2001 was ter gelegenheid van Karel Appels 80ste verjaardag de overzichtstentoonstelling Pastorale Chiaroscuro te zien in het Stedelijk. Sinds de heropening zijn veel werken van Appel te zien geweest in de collectieopstelling, en recentelijk ook in het overzicht van Matisse. Ook nu hangen er meerdere schilderijen en reliëfs van hem en staan er drie vroege beelden in de zaal gewijd aan de CoBrA beweging.

De schenking is vanaf maandag 26 oktober te zien op zaal.

 

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl