tentoonstelling

Gemeentelijke Kunstaankopen: Vormgeving
26 aug 2016 - 8 jan 2017

Open Call voor inzendingen voor de Gemeentelijke Kunstaankopen 2016, een tweejaarlijkse thematische tentoonstelling. Uit de inzendingen doet het Stedelijk aankopen voor de collectie. Inzenden kan t/m 24 januari 2016.

Toegepaste kunst bevindt zich op het snijvlak van vormgeving en beeldende kunst. Het vakgebied heeft zich lange tijd relatief onafhankelijk ontwikkeld, waarbij aspecten als uniciteit, de hand van de maker, duurzaamheid, lokaliteit en het verrijken van onze leefomgeving een belangrijke rol speelden. De verzameling moderne en hedendaagse vormgeving van het Stedelijk Museum, waarvan de collectie Toegepaste Kunst met ruim 2500 sieraden, textiele objecten en (gebruiks)voorwerpen van glas, keramiek, hout, metaal en kunststof deel uitmaakt, is één van de grootste in Nederland.

Een relatief recente ontwikkeling is de geleidelijke opname van de toegepaste kunst in de brede discipline die vormgeving of design wordt genoemd. De rol die vormgeving in onze veranderende samenleving speelt, wordt steeds belangrijker, en ook de toegepaste kunst verhoudt zich daarom - net als de grafische en industriële vormgeving - tot actuele ontwikkelingen zoals globalisering, het ontstaan van peer-to-peernetwerken, de opkomst van de ‘prosument’, verduurzaming en voortdurende technische innovatie.

Voor de tentoonstelling Voorstellen tot Gemeentelijke Kunstaankopen 2016 zoekt het museum ontwerpers en kunstenaars die zich bij het maken van hun toegepaste kunst nadrukkelijk bezighouden met nieuwe benaderingen van relevante vraagstukken en ontwikkelingen die spelen binnen de bredere vormgevingsdiscipline. 

Vormgevers die willen deelnemen, kunnen documentatie van een bestaand werk of een project in voorbereiding inzenden. Alleen vormgevers die wonen en werken in Nederland komen in aanmerking voor deelname. Deelnemers kunnen documentatie insturen van maximaal 3 projecten of werken, die in of na 2011 gemaakt zijn. Uit de inzendingen zal de conservator Toegepaste Kunst, samen met een externe jury, een selectie maken. Deze selectie wordt gepresenteerd in een tentoonstelling die in augustus 2016 zal openen. De directeur zal een aantal van de tentoongestelde werken aankopen voor de collectie van het Stedelijk Museum. 

Inzenden

De uiterste inzenddatum is zondag 24 januari.

De inzending moet in het Engels zijn geschreven en bevat de volgende informatie:

  • Persoonsgegevens, opleiding, (solo- en groeps-) tentoonstellingen
  • Een toelichting op het ingezonden werk (maximaal 300 woorden per werk)
  • Een lijst met documentatie.
  • Gelieve bestanden in beeldschermkwaliteit op te sturen (preview kopie met max. resolutie 1600x1200 pixels).
  • Ook is het belangrijk om te vermelden of het ingezonden werk al eerder is tentoongesteld of aangekocht voor een openbare collectie.

Wij verzoeken deelnemers om hun inzending en documentatie zoveel mogelijk digitaal aan te leveren via submit2016@stedelijk.nl.

Bestanden van meer dan 500 kB kunnen via WeTransfer verstuurd worden naar hetzelfde adres.

Opsturen per post kan naar:

Gemeentelijke Kunstaankopen
t.a.v. Roos Hollander
Stedelijk Museum
Postbus 75082
1070 AB Amsterdam