Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Tentoonstelling — 4 jul t/m 29 sep 2008

Gilian Schrofer (Amsterdam, 1966) zal het interieur ontwerpen van de vier horecaruimtes van het Stedelijk Museum Amsterdam, dat in december 2009 heropent. Dit betreft het grote café-restaurant op de begane grond, de coffeecorner op de eerste verdieping, de lounge voor founders en sponsoren en het personeelsrestaurant op de bovenste verdieping.

De eerste ontwerpen van Schrofer zijn deze zomer te zien in het Stedelijk Museum CS, samen met een overzicht van andere ontwerpen van zijn bureau Concern.

In de Sandbergzaal van het Stedelijk Museum CS, de tijdelijke locatie waar het Stedelijk tot oktober dit jaar gehuisvest is, toont Schrofer een selectie van een vijftigtal maquettes van projecten waaraan hij de afgelopen jaren heeft gewerkt. Ook plannen die hij op dit moment ontwikkelt, zijn er te zien. Hierbij zal de maquette van het Stedelijk Museum, met de horecaruimtes van Concern, voor het eerst worden gepresenteerd.

Het gaat in dit stadium vooral om een ruimtelijk concept – een deel van het meubilair zal speciaal voor dit project in samenwerking met andere partijen worden ontwikkeld. Voor het café-restaurant heeft Schrofer een theatraal concept ontwikkeld: de hoogte van de stoelen en tafels loopt op naarmate men dieper het gebouw in gaat. In de maquette zijn tevens de voorstellen te zien voor de inrichting van de entreehal, de winkel en het Kenniscentrum, naar ontwerp van Benthem Crouwel, de architecten van de nieuwbouw.

Gilian Schrofer heeft een achtergrond in de horeca. Zo had hij een eigen patisserie en verzorgde hij de catering in de Beurs van Berlage. Meer dan tien jaar geleden begon zijn loopbaan als ontwerper. Toen stond hij aan de basis van het bureau Concrete, dat furore maakte met inrichtingen van ruimtes als de De Lairesse apotheek (Amsterdam), Laundry Industry Fashion (Amsterdam, Londen, Berlijn), de supperclub (Amsterdam en Rome) en de Australian Homemade winkels.

In 2004 ging Schrofer zelfstandig verder om zich meer aan culturele opdrachten te kunnen wijden. Met zijn nieuwe bureau Concern (opgericht in 2005) werkt hij voor opdrachtgevers als Hotel de l’Europe, LostBoys, Stimuleringsfonds voor Nederlandse Omroepproducties (STIVO), Must See Bioscopen en Amsterdam University College.

Het Stedelijk Museum heeft sinds 2004 een band met de ontwerper; Schrofer ontwierp onder meer de tentoonstellingsinrichting van Nest. Ontwerpen voor het interieur (2005), Rineke Dijkstra / Portraits (2005/6), Gespot (2006) en Mapping the Studio (2006), allemaal in het Post CS-gebouw.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt de publicatie Models of Concern: een boek over maquettes, met fotografie van Peter Gerhards en met teksten van Christoph Grafe, Ingeborg de Roode en Gilian Schrofer. Het ontwerp is in handen van Gesina Roters (DAY). De publicatie wordt uitgegeven door Architectura & Natura en is vanaf juli 2008 te koop in onder meer de museumwinkel.