Tentoonstelling — 29 nov 2007 t/m 19 jan 2008

Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Deze tentoonstelling in het Institut Néerlandais Parijs gaat in op het werk van Willem Sandberg; op zijn visie en capaciteiten die zowel inhoud als vorm, zowel beleid als uitvoering bepaalde. Te zien is een breed overzicht van Sandbergs typografie en werken uit het Stedelijk Museum van o.a. Calder, Mondriaan en Rietveld.

Sandberg ontwierp voor het Stedelijk Museum, waarvan hij van 1945 tot en met 1962 directeur was, vrijwel al het drukwerk. Het ontwerpen was voor hem - hoezeer zijn hart er ook naar uitging - deel van een grotere opgave die hij zich met het museum had gesteld. Niet alleen veranderde hij het Stedelijk na de Tweede Wereldoorlog in een levendig centrum voor eigentijdse kunst, hij nam ook de vernieuwing en verandering van het interieur ter hand met centraal gelegen publieksvoorzieningen als restaurant, leeszaal en bibliotheek. Tevens liet hij een nieuwe vleugel bouwen.

Sandbergs uitgangspunt waren de kunstenaars die hij onvermoeibaar bezocht in hun ateliers. Zijn doel was het publiek dat hij op een ongedwongen manier met hun werk in aanraking wilde brengen, overtuigd als hij was dat de eigentijdse kunst betekenis heeft voor het leven en begrijpen van de wereld waarin wij leven. Zijn typografie was de heldere illustratie van wat hem bezielde.
(Bron: Sandberg, vormgever van het Stedelijk)

Het Institut Néerlandais heeft Ad Petersen en Carolien Glazenburg uitgenodigd deze tentoonstelling samen te stellen speciaal voor het jubileumjaar.