Tentoonstelling — 14 apr t/m 2 sep 2017

In 2017 presenteert het Stedelijk Museum de eerste overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Seth Price. De tentoonstelling geeft een uitgebreid beeld van zijn artistieke carrière tot dusver en zal bestaan uit ruim 140 werken die sinds 2000 zijn ontstaan, zoals sculpturen, installaties, 16mm-films, foto’s, tekeningen, schilderijen, video’s, kleding en textiel, webdesign, muziek, geluid en poëzie. Ook zal er een aantal nieuwe werken van Price te zien zijn.

  • Zaalopname. Fotograaf: Gert Jan van Rooij
    Zaalopname. Fotograaf: Gert Jan van Rooij
  • Zaalopname. Fotograaf: Gert Jan van Rooij
    Zaalopname. Fotograaf: Gert Jan van Rooij
  • Zaalopname. Fotograaf: Gert Jan van Rooij
    Zaalopname. Fotograaf: Gert Jan van Rooij
  • Zaalopname. Fotograaf: Gert Jan van Rooij
    Zaalopname. Fotograaf: Gert Jan van Rooij
  • Zaalopname. Fotograaf: Gert Jan van Rooij
    Zaalopname. Fotograaf: Gert Jan van Rooij
  • Zaalopname. Fotograaf: Gert Jan van Rooij
    Zaalopname. Fotograaf: Gert Jan van Rooij

Seth Price neemt een unieke plaats in binnen de hedendaagse kunst. Hij beperkt zich niet tot één medium of stijl, maar verkent herhaaldelijk nieuwe terreinen. Zijn vernieuwingen, interesses en thema’s hebben een grote invloed op zijn eigen generatie en jongere kunstenaars, mede door zijn benadering van digitale manipulatie en culturele transformatie. Daarbij paart hij een grote affiniteit met technologie aan scepsis tegenover deze ontwikkelingen. Romanschrijfster Rachel Kushner noemde het werk van Price “een visie die zo accuraat is dat deze fictie wordt”. 

“Seth Price is een sleutelfiguur als het gaat om de benadering van technologie en artistiek auteurschap. Zijn werk schetst een belangrijke kunsthistorische verschuiving van het concept van de collage, waarin het toeval een belangrijke rol speelde en het beeld was opgebouwd uit meerdere lagen, naar het concept van een uniform beeld dat ons onderdompelt in een eindeloze, ongedifferentieerde, digitale stroom.”

— Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum

thema's

De tentoonstelling van Seth Price in het Stedelijk Museum geeft een onomwonden beeld van het hedendaagse, van media doortrokken westerse leven. Een belangrijk thema binnen het werk van Price is 'het zelf' dat onder technologische druk staat. Dit verbeeldt hij vaak door de ‘huid’ van een oppervlak, verpakking en omhulsel: een fotografische studie van de huid van een persoon, gemaakt met de technieken die Google gebruikt voor het produceren van kaarten; een vacuümgevormd plastic reliëf van een lichaamsdeel dat in plastic is gevangen; een grote wandsculptuur van de negatieve ruimte tussen twee mensen in een vertrouwelijke interactie, sterk uitvergroot van een kleine jpeg-afbeelding afkomstig van internet.

Materialiteit

Materialiteit vormt de rode draad door deze tentoonstelling. Price gebruikt zijn materialen niet simpelweg om esthetische redenen, maar om hun sociologische en historische uitstraling. De Vintage Bomber-wandreliëfs (2005-2008) zijn gemaakt door verhit polystyreen over de mal van een bomberjack aan te brengen. Hierdoor ontstond een leeg omhulsel dat zowel een driedimensionaal icoon als een tweedimensionale afbeelding is. Hoewel deze werken op het eerste gezicht abstract lijken, verkent Price hier de manier waarop een door het leger bedacht gebruiksvoorwerp wordt omarmd en bewerkt, eerst door diverse 20ste-eeuwse subculturen en ten slotte door de mondiale mode-industrie. Voor Price bevat dit plastic veel culturele en symbolische verwijzingen: naar het naoorlogse vooruitgangsgeloof in Noord-Amerika en Europa, naar de verpakkingsindustrie en de distributie van consumptiegoederen en naar de flexibiliteit van de vrijwel eindeloze mogelijkheden die inherent zijn aan digitale manipulatie.

De galerie voorbij

In zijn sculpturen, films en teksten is Price ook een prominente en vroege vertegenwoordiger van een kunstvorm gebaseerd op een web van werken, media en verwijzingen, die bekendstaat als ‘networked art’ (netwerkkunst).

Voor de verspreiding van zijn werk heeft Price steeds gekozen voor een scala aan netwerken buiten de galerie: de vrije circulatie van muziek, teksten en video’s, maar ook de verkoop van kleding en boeken buiten de kunstwereld. Ook is hij een van de meest vooraanstaande en best gelezen schrijvende kunstenaars van deze tijd. Zijn publicaties en essays hebben een cultstatus onder kunstenaars, vormgevers en denkers. Hij schreef onder meer Dispersion (2002), een profetisch en bijna onmiddellijk gecanoniseerd essay over digitale cultuur, How to Disappear in America (2008), een verzameling bewerkte bestaande teksten over hoe te verdwijnen uit het hedendaagse leven, en Fuck Seth Price (2015), een fictieve autobiografische roman.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Stedelijk in samenwerking met Museum Brandhorst en wordt samengesteld door Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum, en Achim Hochdörfer, directeur van Collectie Brandhorst, in nauwe samenwerking met de kunstenaar. Na Amsterdam zal de tentoonstelling in München te zien zijn.

Over de kunstenaar

Seth Price (1973, Palestina) studeerde literatuur en politicologie in de Verenigde Staten en bouwde met zijn experimentele films en video’s gestaag een carrière op binnen de kunstwereld. Hij had zijn eerste solotentoonstelling in 2004. Zijn werk was te zien op de Whitney Biennal (2008), de Biënnale van Venetië (2010) en dOCUMENTA 13 (2012). Daarnaast had hij solotentoonstellingen in de Kunsthalle Zürich (2008), de Kunstverein in Keulen (2008) en MAMbo in Bologna (2009). Hij woont in New York.

Publieksprogramma

OPENING, 13 apr 2017
Openbare opening van tentoonstelling 'Seth Price - Social Synthetic'
Muziek: DJ duo DOPPELGANG
Locatie: Stedelijk Museum

PERFORMANCE, 14 apr & 15 apr 2017
Ei Arawaka met Dan Poston en Stefan Tcherepnin | How to DISappear in America: The Musical
Taal: Engels
Locatie: Teijin Auditorium

GALLERY TALKS, 19 apr 2017
Josephine Bosma: Seth Price & Jordan Wolfson
Taal: Engels
Locatie: Tentoonstellingsruimte

THEORIE 3 sept 2017
Sunday Seminar Compatibility Mode: Reading Seth Price
Taal: Engels
Locatie: Teijin Auditorium

Publicatie

Bij de tentoonstelling is een uitgebreide monografie verschenen, inclusief essays en interviews door Cory Arcangel, Ed Halter, Joseph Branden, John Kelsey, Michelle Kuo, Rachel Kushner, Laura Owens, Ariana Reines, Achim Hochdörfer en Beatrix Ruf.

De omvangrijke publicatie telt 386 pagina’s en is voor € 54,95 verkrijgbaar bij de museumwinkel in de entreehal. Meer info.

Credits

Seth Price - Social Synthetic is samengesteld door Stedelijk Museum-directeur Beatrix Ruf met ondersteuning van co-curator Leontine Coelewij en ontwikkeld in nauwe samenwerking met de kunstenaar. De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met Museum Brandhorst in München. Het Stedelijk Museum dankt Petzel Gallery, Capitain Petzel Gallery, Galerie Gisela Capitain en Galerie Chantal Crousel voor de medewerking en steun aan de tentoonstelling en publicatie.

Seth Price - Social Synthetic is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van de International Collector Circle, Art Mentor Foundation Lucerne en Mondriaan Fonds.