Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Gallery talks — 17 apr 2015

Prijs
Aangepaste museum prijs + €2,50
Locatie
Tentoonstellingsruimte
Tijd
17 apr 2015, 13.00 tot 14.00
Taal
Nederlands
Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Het Stedelijk Museum heeft het genoegen u uit te nodigen voor de bijzondere reeks Gallery Talks op de vrijdagmiddag met de experts achter het onderzoek voor de tentoonstelling Het Stedelijk in de oorlog. De sprekers vertellen tijdens een rondleiding over een eigen selectie van kunstwerken vanuit hun eigen vakgebied, onderzoek of interesse. Hiermee geeft het Stedelijk Museum ruimte aan nieuwe, maar vooral persoonlijke beschouwingen van de schilderijen en tekeningen in de tentoonstelling.

Alle gastsprekers staan op een of andere wijze in verband met de thema’s uit de tentoonstelling: wetenschappelijk medewerker Margreeth Soeting (Stedelijk Museum) deed museaal archiefonderzoek voor de tentoonstelling, universitair docent Claartje Wesselink (Universiteit Amsterdam) is een kenner van de kunstwereld in de oorlogtijd en co-curator Gregor Langfeld (Universiteit Amsterdam) stelde samen met Hoofd Onderzoek Margriet Schavemaker (Stedelijk Museum) de tentoonstelling samen die te zien is van 21 februari tot en met 31 mei. 

Het Stedelijk in de oorlog

In het jaar van de nationale herdenking van 70 jaar bevrijding is de tentoonstelling Het Stedelijk in de orlog opgebouwd met werk uit de eigen collectie en bevat uniek, niet eerder vertoond beeldmateriaal. Ook worden de resultaten van het herkomstonderzoek inzichtelijk gemaakt en van context voorzien. 
Voor het herkomstonderzoek heeft het Stedelijk, zoals vele Nederlandse musea, de afgelopen jaren diepgaand onderzoek gedaan in het kader van het landelijke onderzoek ´Museale Verwervingen sinds 1933´. Het leverde 16 werken op die mogelijk niet in het museum thuishoren omdat ze bijvoorbeeld door verzamelaars verkocht waren onder druk van de omstandigheden of na de oorlog waren achtergebleven in het museum. Daaronder bevinden zich werken van Kandinsky, Matisse en Jan Toorop. Van een aantal kunstwerken zijn de erven bekend en wordt er samen met de Gemeente Amsterdam (de huidige eigenaar) een verzoek ingediend bij de Restitutiecommissie, zodat een goede oplossing kan worden gevonden voor de toekomst van deze werken.

In de tentoonstelling worden de vaak tragische verhalen die achter deze werken schuilgaan toegelicht door zaalteksten, korte filmpjes en archiefstukken die na jarenlang speurwerk zijn gevonden. Ook wordt een aantal werken getoond waarvan nog steeds niet bekend is hoe ze in de collectie zijn beland. En daarmee eindigt de tentoonstelling met de conclusie dat de Tweede Wereldoorlog voor musea als het Stedelijk Museum nog geen afgesloten hoofdstuk is.

Meer over de spreker 

Claartje Wesselink studeerde Engels en filosofie en promoveerde in 2014 op het cultuurhistorische proefschrift Kunstenaars van de Kultuurkamer. Geschiedenis en herinnering. Ze is een kenner van de kunstwereld in oorlogstijd en schreef mee aan de biografie H.N. Werkman (1882-1945). Leven en werk, die eind 2014 verschijnt in het kader van het Werkmanjaar 2015. Wesselink werkt als universitair docent bij de vakgroep Cultuurgeschiedenis van Europa aan de Universiteit van Amsterdam.