Gallery talks — 31 okt 2014

Prijs
Entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50
Locatie
Stedelijk Museum, start in de Schiphol entreehal, rondleiding door de tentoonstelling
Tijd
31 okt 2014, 12.00 tot 13.00
Taal
Nederlands
Toegang
Noodzakelijk. Reserveer hier.

Het Stedelijk Museum heeft het genoegen u uit te nodigen om in het kader van de reeks Gallery Talks op de vrijdagmiddag mee te wandelen met een aantal kunstenaars, kunsthistorici en filmmakers die tijdens een rondleiding door de tentoonstelling Marlene Dumas: The Image as Burden een eigen selectie van werken zullen bespreken vanuit hun eigen vakgebied, onderzoek en/of interesse. Nieuwe, maar vooral persoonlijke beschouwingen van Dumas' oeuvre verrijken zo de chronologische en thematische lijnen van de tentoonstelling.

Alle voorgestelde sprekers staan op een of andere wijze in verband met Marlene Dumas: Alied Ottevanger (conservator Centraal Museum Utrecht, schreef in 1981 als eerste een signalerende recensie over Marlene Dumas), Leontine Coelewij (curator van de tentoonstelling en conservator Beeldende Kunst bij het Stedelijk Museum), Ena Jansen (prof. Zuid‑Afrikaanse letterkunde, VU Amsterdam), Jan Andriesse (beeldend kunstenaar en partner van Marlene Dumas).

Meer over de spreker:

Leontine Coelewij is conservator bij het Stedelijk Museum Amsterdam en curator van de tentoonstelling Marlene Dumas: The Image As Burden in samenwerking met Tate Modern en Fondation Beyeler, Basel. Coelewij was de oprichter van het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (1993‑1998), waar zij tentoonstellingen maakte met onder meer Inez van Lamsweerde, Rineke Dijkstra, en Lily van der Stokker. Samen met Martijn van Nieuwenhuyzen was zij in het Stedelijk samensteller van Wild Walls (1995) en From the Corner of the Eye (1996). In het Stedelijk Museum CS organiseerde zij verschillende groepstentoonstellingen zoals 20/20 Vision (2004, met Mathias Poledna, Steve McQueen en Marc Bijl), Time and Again (2004, met Paulina Ołowska, Wilhelm Sasnal, Roman Ondak en Deimantas Narkevicius), Mapping the Studio (2006) en Mapping the City (2007) en solopresentaties met Tobias Rehberger en Florian Pumhösl. Sinds de heropening van het Stedelijk Museum in 2012 is Coelewij mede-verantwoordelijk voor de presentatie van de collectie beeldende kunst na 1960 in het monumentale museumgebouw. Daarnaast werkte Coelewij na de heropening aan de grote overzichtstentoonstelling van de kunstenaar Aernout Mik Communitas (2013) en de presentatie Paulina Olowska: Au Bonheur des Dames (2013 - 2014). Coelewij behaalde haar masterstitel in de Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam.