30 Mar 2006

Time
30 Mar, 9:28 AM

SMCS op 11 vertoont uit de collectie van het Stedelijk Museum het driedelige, op video uitgebrachte werk A Journey to Lithuania van Jonas Mekas.

Aansluitend twee films uit dezelfde trilogie. Begintijden:

20.00 uur Deel 1: Jonas Mekas, “Reminiscenes of a Journey to Lithuania
21.20 uur Deel 2: Adolfas Mekas, “Going Home
22.20 uur Deel 3: Pola Chapelle, “Journey to Lithuania
(duurt tot 0:15 uur)

Entrée gratis (Engels ondertiteld)
___________________________

Met de definitieve omarming van de film- en videokunst door de kunstinstituties groeit ook de belangstelling voor de avant-garde cinema. Zo vertegenwoordigde de uit Litouwen afkomstige Amerikaanse filmmaker Jonas Mekas zijn geboorteland op de Biënnale van Venetië afgelopen zomer. Mekas, ook wel de peetvader van de Amerikaanse avant-garde film genoemd, heeft zijn naam vooral te danken aan zijn inzet voor het creëren van een podium voor de avant-garde film vanaf het begin van de jaren ’50. Hij is o.a. de oprichter van de Anthology Film Archives, de Filmmaker’s Cooperative, het tijdschrift Film Culture, en was hij filmrecensent voor The Village Voice. Ook was hij betrokken bij het filmische werk van Andy Warhol. Niet alleen door het vertonen en het schrijven van lovende recensies hierover: hij hielp onder meer als cameraman voor de opnames van Warhol’s Empire in 1964.

SMCS op 11 vertoont uit de collectie van het Stedelijk Museum het driedelige, op video uitgebrachte werk A journey to Lithuania. In 1971 reisde Jonas Mekas samen met zijn broer Adolfas en Pola Chapelle naar zijn geboorteplaats in Litouwen. Deze reis wordt door hen uitgebreid filmisch vastgelegd. Uit dit materiaal zijn de verschillende delen van de trilogie ontstaan, waarbij elk deel door een van hen is geregisseerd.

De drie films doen voor het hoofdgedeelte telkens verslag van dezelfde reis: een speurtocht naar het verleden van Jonas en zijn broer Adolfas. Maar door de structuralistische aanpak is het iedere keer uiteraard een ander werk, een andere vorm waarin diezelfde reis gegoten wordt. Het op het eerste gezicht amateuristisch aandoende vakantiefilmpje plaatst op een doeltreffende manier de kijker achter de cameralens, en zorgt zo ervoor dat deze het medium film zelf als onderwerp ziet en voelt.

De ‘Mekas-gang’ houdt zich daarbij verre van het standaard toeristisch repertoire met monumenten en (boeren)bewoners: de aandacht ligt geheel en al op henzelf en met name op hun kinderherinneringen. In Jonas Mekas’ gedeelte, Reminiscenes of a Journey to Lithuania, refereren de schokkerige beelden en de gefragmenteerde opeenvolging van scènes aan geheugenflarden. Zijn interacties met vrienden en familie gaat hij aan zoals hij die in zijn jeugdherinnering beleeft; hij heeft nauwelijks oog voor de eigenlijke situatie en het weerzien met zijn ouders. Retrospectief kan dat als een van de beginpunten van de ‘diary cinema’ benoemd worden.  

SMCS op 11
SMCS op 11 is het programma van lezingen, debatten, film- en videovertoningen van Stedelijk Museum CS. De ‘11’ verwijst naar de 11de verdieping van het Post CS-gebouw, waar de meeste activiteiten plaatsvinden. Vaste avond is donderdagavond.

Nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van SMCS op 11?
Meld u dan hier aan voor de gratis Stedelijk e-nieuwsbrief>>