Boeken inzien? Maak een afspraak
Heb je iets uit de bibliotheek nodig, dan kun je als volgt een afspraak maken:

  • Raadpleeg voor je bezoek de online catalogus, en mail ons de boeken die je wilt inzien
  • Maak een afspraak om het materiaal in te zien via: bibliotheek@stedelijk.nl
  • Volg de aangegeven looproutes.

Alvast veel dank voor je medewerking en tot snel! 

Over de Stedelijk bibliotheek

De bibliotheek mag zich rekenen tot de bibliotheken met het grootste aanbod in Europa op het gebied van moderne en hedendaagse kunst, vormgeving, fotografie, nieuwe media, installaties en kunsttheorie. 

Openingstijden

di-do: 11.00 - 16.00 uur
Online bibliotheek

Contact

bibliotheek@stedelijk.nl
0031(0)20-5732650

Bereikbaarheid

De bibliotheek van het Stedelijk bevindt zich op de benedenverdieping ónder de winkel van het museum. Je vindt de trap naar de bibliotheek tegenover de garderobe rechts in de grote entreehal. Bezoekers met een mobiele beperking kunnen zich melden bij de informatiebalie in de hal. Een van onze medewerkers begeleidt je dan naar de bibliotheek via een alternatieve route.

Leeszaal bibliotheek Stedelijk Museum

Faciliteiten

Je kunt met al je vragen terecht bij de bibliotheekmedewerker tijdens je geplande bezoek of vooraf via het bibliotheek@stedelijk.nl. Tijdens je bezoek zullen de aangevraagde werken over het algemeen binnen een kwartier beschikbaar zijn.

Er wordt geen materiaal uitgeleend, maar er is gelegenheid tot kopiëren (en beperkt scannen). Er is gratis wifi en er zijn aansluitingen voor laptops. Je kunt aangevraagde boeken voor langere tijd reserveren. 

In de leeszaal zijn ook computers aanwezig voor het raadplegen van de catalogus en voor toegang tot het online archief van het Stedelijk Museum Amsterdam (tot 1980).

Overzichtswerken & tijdschriften

In de leeszaal is een grote hoeveelheid oeuvrecatalogi en overzichtswerken van de belangrijkste kunstenaars en kunststromingen aanwezig, evenals de meeste recente nummers van de belangrijkste kunsttijdschriften en informatie over lopende tentoonstellingen in het museum.

Archief

Op aanvraag is het archief van het museum raadpleegbaar. Het historische archief tot 1980 is alleen gedigitaliseerd te bekijken in de Stedelijk Museum bibliotheek. Het papieren archief tot 1980 is in te zien bij het Stadsarchief van de Gemeente Amsterdam (Vijzelstraat 32, Amsterdam).

Audiovisueel materiaal

De bibliotheekcollectie telt duizenden documentaire films. Deze kunnen in de leeszaal worden bekeken. Ook kunt u hier alle kunstenaarvideos uit de collectie van het Stedelijk Museum bekijken.

Een grote dvd collectie, direct te bekijken.

Kunstenaarsboeken, fotoboeken, typografie

Het museum beheert ook boekcollecties van andere aard: kunstenaarsboeken, fotoboeken en een uitgebreide verzameling typografie. Deze worden bewaard in een depot buiten het Stedelijk Museum en kunnen daar worden ingezien. Voorlopig zijn bezoeken aan het depot niet mogelijk i.v.m. de situatie rondom corona.

Geschiedenis

De bibliotheek van het Stedelijk Museum Amsterdam werd in 1957 geopend voor het publiek. Het openbare karakter werd benadrukt door de leeszaal in te richten in de meest publieke ruimte van het museum: het restaurant. De boeken waren tevens met opzet neergezet in een bovengalerij die vanuit het restaurant zichtbaar was.

In de loop van de tijd is de bibliotheek uitgegroeid tot een van de grootste bibliotheken in Europa op het gebied van moderne en hedendaagse kunst, vormgeving, fotografie, nieuwe media, installaties en kunsttheorie. Ruim 2,5 kilometer boekenplanken bevatten meer dan 190.000 publicaties, ruim 200 lopende abonnementen van tijdschriften en honderden afgesloten tijdschrifttitels.

Podcast Cultuurmakers bezoekt de bieb!

Zangeres Joya Mooij vertelt waarom de Stedelijk bibliotheek een van haar favoriete plekken in de stad is.
Luisteren

Bibliotheek archief

Huisregels bibliotheek

  • Er wordt geen materiaal uitgeleend. Wel is er gelegenheid tot kopiëren, beperkt scannen en het maken van foto’s. Uitzondering daarbij vormen kwetsbare en/of kostbare werken. 
  • Kosten kopieën: zwart-wit € 0,10 per pagina en kleur € 0,20 per pagina. 
  • Eten en/of drinken is niet toegestaan in de leeszaal. Een flesje water mag wel.
  • Telefoneren dient buiten de leeszaal te gebeuren.
  • Zorg ervoor dat andere bezoekers ook in alle rust kunnen werken.