Toegankelijkheid
Het Stedelijk Museum is toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is. Voor bezoekers met een beperking biedt het museum speciale voorzieningen en programma’s aan.
Wil je het museum zelfstandig of met een begeleider te bezoeken? Hier vind je praktische informatie over de toegankelijkheid van het pand. Heb je tijdens het bezoek een vraag of kunnen we ergens mee helpen? Spreek dan een medewerker van het museum aan voor ondersteuning – zij helpen je graag.
Toegankelijkheid van het pand
In het museum zijn er liften, rolstoelliften en invalidentoiletten beschikbaar. Deze zijn allemaal geschikt voor rolstoelen, rollators en scootmobielen en zijn zelfstandig te gebruiken. Er is een plattegrond voor bezoekers met een fysieke beperking beschikbaar.
Download plattegrond

Auditorium
Het Teijin Auditorium is per lift bereikbaar. De zitplaatsen zijn voorzien van rugleuningen. Mocht u graag eerder toegang verkrijgen tot de zaal voorafgaand aan een evenement, dan kunt u dit aan ons doorgeven. Neem hiervoor – of bij andere verzoeken – contact op met publicprogram@stedelijk.nl.
Momenteel vinden er geen evenementen plaats bij het Stedelijk Museum in verband met aanvullende veiligsheidsmaatregelen.
Minder toegankelijke ruimtes
Enkele ruimtes in het gebouw en kunstwerken zijn minder toegankelijk.
Meer info
Parkeren
Het Stedelijk Museum beschikt over een invalidenparkeerplaats aan de Paulus Potterstraat 13, ter hoogte van de groepsentree. In de parkeergarage Q-Park onder het Museumplein zijn meerdere mindervalide parkeerplaatsen. Voor beschikbaarheid, klik hier.
Met een Europese gehandicaptenparkeerkaart is het toegestaan gratis te parkeren op bijna alle plekken in Amsterdam. De parkeerjaarkaart is aan te vragen bij de Gemeente Amsterdam.
Begeleiders en hulphonden
Begeleiders mogen gratis het museum bezoeken. Het meebrengen van huisdieren is niet toegestaan, met uitzondering van een geregistreerde hulphond.
Hulpmiddelen
Rolstoelen en Alinkers
Bij de informatiebalie kunt u gratis een rolstoel, museumstoeltje of Alinker (een speciale loopfiets) lenen. Wilt u voorafgaand aan uw bezoek een hulpmiddel reserveren? Dat kan via reserveringen@stedelijk.nl of 020 5732 911.
Programma's
Mensen met dementie en hun dierbaren
Voor mensen met dementie en hun dierbaren heeft het Stedelijk het Onvergetelijk-programma ontwikkeld. Tijdens dit programma kunt u samen genieten van deze speciale rondleiding, waarin de kunst in het museum gebruikt wordt als aanleiding om betekenisvolle gesprekken met elkaar te voeren. De Onvergetelijk Stedelijk-rondleidingen zullen in 2023 weer plaatsvinden. Houd deze pagina in de gaten, onze social media kanalen of meld je aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.
Prikkelarme bezoekuren
Voor mensen die snel overprikkeld raken kan een museumbezoek erg vermoeiend zijn. Daarom organiseert het Stedelijk Museum de Prikkelarme bezoekuren. Een speciale openstelling voor mensen met bijvoorbeeld een niet-aangeboren hersenletsel, burn-out, autisme of ziekte. De volgende edities zullen in 2023 op 7 april, 13 juli en 15 december plaatsvinden.
Reserveren
Doven en slechthorenden
Video's in Nederlandse Gebarentaal (NGT)
Het Stedelijk Museum ontdek je het beste in je eigen taal. Bekijk de video's in Nederlandse Gebarentaal (NGT) over kunstwerken uit de vaste collectie voor extra info en weetjes.
Meer info
Voor doven organiseert het museum enkele keren per jaar een Stedelijk in Gebaren-rondleiding in Nederlandse Gebarentaal , verzorgd door een rondleider die zelf doof is. De data van deze rondleidingen vind je in de agenda. Lees hier meer achtergrondinformatie over het Stedelijk in Gebaren programma.
Het museum stelt bij de live publieksprogrammering op aanvraag graag een NGT tolk beschikbaar. Deze is tot 14 dagen voor aanvang van het programma aan te vragen via educatie@stedelijk.nl
Voorzieningen en programma’s op maat
Kunt u om diverse (gezondheids)redenen moeilijk mee in de gebruikelijke dagelijkse bezoekersstroom of heeft u wat meer tijd, ruimte of begeleiding nodig tijdens uw museumbezoek? Of heeft u suggesties om de toegankelijkheid van het Stedelijk Museum te verbeteren? Bespreek de mogelijkheden met de afdeling Educatie via educatie@stedelijk.nl of via het telefoonnummer: 020 5732 911. We denken graag met u mee.
Contact
Het museum heeft een inclusiemedewerker die graag met u meedenkt. Heeft u een idee om de toegankelijkheid van het Stedelijk Museum te verbeteren?
Mail naar de afdeling Educatie: educatie@stedelijk.nl
Het Stedelijk Museum en het Van Abbemuseum (Eindhoven) bundelen de krachten met STUDIO i, om zo bij te dragen aan meer inclusieve, toegankelijke musea.
Meer info