Op komst:

Buro Stedelijk: een nieuwe, experimentele plek voor kunst uit Amsterdam en de wereld

Stedelijk Museum Amsterdam, Paulus Potter kant
Foto LNDW Studio

Het Stedelijk Museum Amsterdam initieert een nieuwe plek voor opkomende kunstenaars en vormgevers, gevestigd in het gebouw van het Stedelijk Museum zelf. Buro Stedelijk zal geleid worden door Rita Ouédraogo en Azu Nwagbogu, twee zelfstandige curatoren, die zoveel mogelijk autonomie zullen hebben.

Buro Stedelijk is ontwikkeld in nauwe afstemming met de Rijksakademie en De Ateliers, die, met hun directeuren en makers, ook zitting hebben in een onafhankelijke adviesraad. De adviesraad fungeert als orgaan tussen Buro Stedelijk en het museum en borgt dat Buro Stedelijk zo zelfstandig mogelijk binnen het Stedelijk opereert. Buro Stedelijk zal worden gehuisvest op de begane grond van de oudbouw van het museum en zal tijdens eigen avondopenstellingen toegankelijk zijn via de oude entree aan de Paulus Potterstraat. Naar verwachting zal vanaf de eerste maanden van 2023 de programmering starten, een public program zal daar integraal onderdeel van zijn.

Het Stedelijk Museum Amsterdam is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in Nederland. Van 1993 tot zomer 2016 was SMBA (Stedelijk Museum Bureau Amsterdam) in de Rozenstraat een zelfstandig opererende experimentele tentoonstellingsruimte voor opkomende kunstenaars in Amsterdam, de laatste jaren met een internationaal beleid.  

De Rijksakademie en De Ateliers zijn unieke postacademische opleidingsinstellingen, die veel jonge nationale en internationale kunstenaars aantrekken. De Rijksakademie van beeldende kunsten, in 1870 door koning Willem III gesticht, is al meer dan 150 jaar een internationaal platform voor opkomende kunstenaars uit de hele wereld, met een residency programma van twee jaar voor ongeveer 45 geselecteerde deelnemers. De Ateliers werd in 1963 opgericht door kunstenaars en is daarmee de oudste kunstenaarswerkplaats in Nederland. De Ateliers biedt een tweejarige werkperiode met een intensief begeleidingsprogramma voor ongeveer twintig startende kunstenaars. In beide instellingen worden de deelnemers begeleid door gerenommeerde kunstenaars.

  • Logo Stedelijk Museum Amsterdam
  • Logo Rijksakademie
  • Logo De Ateliers

Buro Stedelijk wordt gesteund door Ammodo en Fonds 21

  • Logo Ammodo
  • Logo Fonds 21