Vijf jaar nadat Karel Appel de wanden van de ‘koffiekamer’ van het museum beschilderd had, kreeg hij in 1956 opnieuw een opdracht van directeur Sandberg: het beschilderen van een wand in het voormalige restaurant. Het werd een kleurrijke schildering waarbij drie figuren over de muur dansen; een gekuifde vogel, een mens en een bloem. De compositie hield rekening met de muur en de ruimte ervoor zoals twee deuren, een loopbrug en de zitplaatsen van de bezoekers van het destijds nieuwe restaurant. Appel kwam niet helemaal uit op deze muur en schilderde een deel rechts de hoek om. Door verbouwingen zijn elementen in de muur veranderd maar de vrolijke en monumentale schildering heeft zijn kracht behouden. De blauwe deur bleef deel uitmaken van het geheel evenals het ovalen raam uitgevoerd in de toen nieuwe glasappliquétechniek waar door direct daglicht scheen. Appel zocht niet alleen naar nieuwe vormen van expressie maar paste ook nieuwe technieken toe en combineerde deze.
© Karel Appel Foundation, c/o Pictoright Amsterdam/Stedelijk Museum Amsterdam

Vervaardigers

Collectie

Schilderijen

Datum vervaardiging

1956

Bibliotheek

Klik hier om 14 aan dit werk gerelateerde documenttitels te zien

Materiaal en techniek

minerale verf, glasappliqué

Objectnummer

A 38084

Credits

schenking Theo van Gogh Stichting, Amsterdam / Gift of the Theo van Gogh Foundation, Amsterdam

Lees informatie over de auteursrechten van dit kunstwerk