Online archief — 26 okt 2021

Zaalopname Surinaamse School: Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij
Zaalopname Surinaamse School: Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij

Aan de hand van ruim 100 kunstwerken van 35 kunstenaars presenteert de tentoonstelling Surinaamse School. Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam (12 dec 2020 t/m 11 juli 2021*) thema’s en genres in de Surinaamse schilderkunst van circa 1910 tot en met 1985. Naast schilderkunst, het medium waarmee kunstenaars hoofdzakelijk experimenteren, is er fotografie, grafisch werk, werk op papier en documentatiemateriaal te zien. 

De titel refereert aan de verschillende vormen van kunstonderwijs en is bedoeld om de samenhang én dynamiek in het werk van uiteenlopende generaties schilders te onderzoeken. De ontwikkeling van het kunstonderwijs in Suriname in de 20e eeuw is van invloed op de professionalisering van de kunstbeoefening en daarmee op de schilderkunst zelf. Surinaamse pioniers die een grote stimulans zijn voor andere kunstenaars krijgen bijzondere aandacht in de tentoonstelling.

De verbeelding van de eigen geschiedenissen, spiritualiteit en het alledaagse zijn belangrijke onderwerpen die in realistische, abstracte en expressionistische stijlen tot leven worden gebracht. Sommige kunstenaars bedrijven gelijktijdig met hun artistieke werk activisme ter bevordering van een (cultureel) onafhankelijk Suriname. 

Kunstenaars verhouden zich onder meer tot eigentijdse kunst uit het Caribisch gebied, India en Indonesië en ontwikkelen zich gedurende deze periode tegen de achtergrond van groeiend nationalisme, processen van dekolonisatie en natievorming. Ook is de dynamiek tussen Suriname en Nederland van invloed. Vanaf de jaren 1980 gaan Surinaamse kunstenaars zich voor onderwijs en presentaties steeds meer richten op de Caribische en (Latijns-)Amerikaanse regio.

25 jaar na de tentoonstelling Twintig jaar beeldende kunst in Suriname, 1975-1995 viert het Stedelijk opnieuw Surinaamse schilderkunst. Tegelijkertijd nodigt de presentatie uit tot meer onderzoek naar het werk van vrouwelijke makers en kunstenaars uit de verschillende culturele groepen van Suriname.

* in verband met de maatregelen omtrent Covid-19 is het museum van 15 december 2020 t/m 5 juni 2021 gesloten geweest. 

Kunstenaars in de tentoonstelling: Armand Baag; Wim Bos Verschuur; Robert Bosari; Jules Chin A Foeng; Frank Creton; Augusta en Anna Curiel; Felix de Rooy; Robbert Doelwijt; Wilgo Elshot; Ron Flu; Rudi Getrouw; Leo Glans; Eddy Goedhart; Nola Hatterman; Soeki Irodikromo; Rihana Jamaludin; Jean Georges Pandellis; Rinaldo Klas; Noni Lichtveld; Hans Lie; Guillaume Lo-A-Njoe; Nic Loning; Rudy Maynard; Jacques Anton Philipszoon; George Ramjiawansingh; Stuart Robles de Medina; George Gerhardus Theodorus Rustwijk; Cliff San A Jong; Gerrit Schouten; Govert Jan Telting; Quintus Jan Telting; René Tosari; Erwin de Vries; Paul Woei; Leo Wong Loi Sing.

De tentoonstelling is samengesteld door gastcuratoren Jessica de Abreu (antropoloog en medeoprichter The Black Archives), Mitchell Esajas (antropoloog en medeoprichter New Urban Collective en The Black Archives), Bart Krieger (publicist, zelfstandig kunsthistorisch onderzoeker en oprichter BAM! De Kunst Toko) en Ellen de Vries (publicist en zelfstandig onderzoeker) in samenwerking met Stedelijk Museum Amsterdam-medewerkers Inez Blanca van der Scheer (projectleider STUDIO i), Claire van Els (curator) en Carlien Lammers (medewerker inclusie). Ellen de Vries is initiatiefnemer van het projectvoorstel. Het tentoonstellingsconcept is ontwikkeld door de werkgroep van (gast)curatoren. Chandra van Binnendijk (zelfstandig publicist en redacteur in Suriname) is betrokken als inhoudelijk redacteur en adviseur van het tentoonstellingsconcept.

Zaalopname Surinaamse School: Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij
Zaalopname Surinaamse School: Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij

SURINAAMSE SCHOOL PODCAST
AFLEVERING 1: THE MAKING OF

Bij de tentoonstelling Surinaamse School is de podcastserie Surinaamse School: De kunstgeschiedenisles die je nooit hebt gehad verschenen. In drie afleveringen duikt presentator Shay Kreuger samen met kunstenaars, tentoonstellingsmakers en andere betrokkenen in de rijke en levendige geschiedenis van de Surinaamse kunstscene tussen 1910 en 1980, in Suriname én in Amsterdam. In The Making Of draait het helemaal om de tentoonstelling; waarom deze tentoonstelling en waarom nu? En wat betekent dat? (Gast)curatoren en de dochter van een van de kunstenaars delen hun herinneringen, mening over en kijk op Surinaamse kunst. Met Claire van Els, Bart Krieger, Carlien Lammers, Jessica de Abreu en Surina Baag.

om deze content te zien.