Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Onderdeel van de
tentoonstelling

In the Presence of Absence Voorstellen voor de museumcollectie

5 sep 2020 t/m 31 jan 2021

Kunstenaarspagina — 2 sep 2020

Aan de tentoonstelling In the Presence of Absence, voorstellen voor de tweejaarlijkse gemeentelijke kunstaankopen, nemen 23 kunstenaars(collectieven) deel. Deze kunstenaarspagina bevat een tekst over het werk en een kunstenaarsbijdrage. 

DOMINIQUE (Dominique Latoel) combineert straatkunst met een schrift van tekens dat gebaseerd is op symbolen van de Alifuru. De Alifuru zijn de oorspronkelijke bewoners van de Molukse Lease eilandengroep in Melanesië.

DOMINIQUE vertaalt zijn kenmerkende schrift naar verschillende media zoals schilderijen, kledingstukken, muurschilderingen en sieraden. DOMINIQUE’s combinaties en composities van symbolen beschrijven de zoektocht naar zijn eigen identiteit, bevatten invloeden van zijn Molukse wortels en zijn verbonden met de Molukse geschiedenis. Voor DOMINIQUE is het belangrijk de cultuur van zijn voorouders levend te houden en via zijn kunstenaarspraktijk een gevoel van trots op zijn oorsprong met de wereld te delen. Voor de tentoonstelling In the Presence of Absence maakte DOMINIQUE een site-specifiek werk: de muurschildering Sama Ite Wele Telu (2020). De drie rivieren uit deze titel zijn de Tala, Eti en Sapalewa. In de geschiedenis van de Alifuru spelen deze drie rivieren een belangrijke rol in de oorsprong van de mens: vanuit de Tala, Eti en Sapalewa die zich bevinden op het moedereiland Ceram zou de mensheid namelijk verspreid zijn over de rest van de wereld

DOMINIQUE’s (1980) achtergrond in grafisch ontwerp en multimedia design is, naast autonoom werk, nog steeds onderdeel van zijn praktijk. Hij maakte werk in opdracht voor onder meer Levi’s, Adidas, Shimano, Nike Europe/NYC en Patagonia. DOMINIQUE’s muurschilderingen zijn onder andere te vinden in Willemstad (Curaçao), het Burnside-skatepark (Deventer) en op Bali (Indonesië). 

Illustratie door Haitham Haddad naar DOMINIQUE’s ‘Sama Ite Wele Telu’, 2020.
Illustratie door Haitham Haddad naar DOMINIQUE’s ‘Sama Ite Wele Telu’, 2020.
DOMINIQUE, ‘Laut Banda’, 2020. Met dank aan de kunstenaar.
DOMINIQUE, ‘Laut Banda’, 2020. Met dank aan de kunstenaar.

Kunstenaarsbijdrage

Geronimo Matulessy, Inheemse drumceremonie, 2014. Met dank aan de kunstenaar.
Geronimo Matulessy, Inheemse drumceremonie, 2014. Met dank aan de kunstenaar.