Onderdeel van de
tentoonstelling

CHAGALL, PICASSO, MONDRIAAN E.A. MIGRANTEN IN PARIJS

21 sep 2019 t/m 2 feb 2020

Video — 13 sep 2019

De Stedelijk-collectie van 40 werken van Chagall is internationaal gezien een topcollectie, en bevat 9 iconische schilderijen – 6 van het Stedelijk zelf, 3 in langdurig bruikleen van de staat. Die schilderijen bestrijken een periode van 35 jaar en daarmee een groot deel van zijn werkzame leven en zijn zodoende zeer representatief voor onderzoek naar (de ontwikkeling van) Chagalls werkwijze. 

De restauratieafdeling van het Stedelijk heeft, mede gesteund door de BankGiro Loterij en Koninklijke De Heus, de afgelopen jaren diepgaand materiaal-technisch onderzoek gedaan naar het werk van Marc Chagall in de collectie van het Stedelijk. Opmerkelijk genoeg is er internationaal nog nooit zo’n compleet en diepgravend onderzoek hiernaar geweest.

Het onderzoek richt zich op de conditie van de werken, de techniek die Chagall hanteerde en de materialen die hij gebruikte, ten einde beter te kunnen begrijpen wat zijn intenties waren, hoe hij werkte, waarom hij bepaalde keuzes heeft gemaakt. 

In deze video worden een aantal opmerkelijke bevindingen getoond en toegelicht door de restauratoren bij dit jarenlange onderzoek betrokken zijn geweest.