Onderdeel van de
tentoonstelling

In the Presence of Absence Voorstellen voor de museumcollectie

5 sep 2020 t/m 31 jan 2021

Kunstenaarspagina — 2 sep 2020

Aan de tentoonstelling In the Presence of Absence, voorstellen voor de tweejaarlijkse gemeentelijke kunstaankopen, nemen 23 kunstenaars(collectieven) deel. Deze kunstenaarspagina bevat een tekst over het werk en een kunstenaarsbijdrage. 

The FACIT Model (2019) is een publicatie en een installatie rond een onderzoek naar het drukwerk van het Zweedse bedrijf FACIT. Vanuit vormgevingsperspectief wordt in dit onderzoek gekeken naar de geschiedenis van FACIT, dat vanaf de jaren 1920 tot eind jaren 1990 typemachines, rekenmachines en kantoormeubilair leverde. Het bedrijf floreerde met name in de jaren 1950 tot 1970 – een belangrijke periode in de vormgevingsgeschiedenis èn een tijd die onze huidige ideeën over de cultuur, gedragscodes en manier van werken op kantoor heeft gevormd. FACIT was gevestigd in het stadje Åtvidaberg, waar het een van de grootste werkgevers was. Het bedrijf sponsorde de lokale voetbalploeg Åtvidabergs FF, een van de meest succesvolle elftallen in Zweden destijds en het eerste semi‑professionele voetbalteam in dat land. Na decennia lang een prominente rol gespeeld te hebben in de Zweedse samenleving in zowel maatschappelijk als economisch opzicht, onderschatte FACIT hoe snel de digitalisering, globalisering en concurrentie zou groeien en zag het bedrijf zich in 1998 gedwongen de poorten sluiten. 

De installatie The FACIT Model combineert origineel archiefmateriaal met digitale herinterpretaties van FACIT typemachine-fonts, gedrukte gordijnen en reconstructies van de kantoormeubels die FACIT leverde. De publicatie kijkt terug in de tijd aan de hand van het drukwerk dat FACIT intern verzorgde, zoals tekstvoorbeelden van een bepaald lettertype, handleidingen, reclamefolders en catalogi, en bevat naast analyses en interviews ook een aantal essays. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling schreef Will Holder een nieuwe tekst die als appendix bij het boek is verschenen.

Illustratie door Haitham Haddad naar Our Polite Society’s ‘The FACIT Model’, 2019.
Illustratie door Haitham Haddad naar Our Polite Society’s ‘The FACIT Model’, 2019.

Door de reconstructie van de beeldtaal van FACIT, verrijkt met beschouwingen over de lokale gemeenschappen en samenleving in bredere zin waarin het bedrijf was geworteld, werpen de publicatie en de installatie een nieuw licht op de overkoepelende relaties tussen grafisch design, typografie, globalisering, bedrijfscultuur en identiteit.

Jens Schildt (1977) en Matthias Kreutzer (1981) studeerden beiden aan de Rietveld Academie in Amsterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht, en richtten in 2008 hun eigen ontwerpstudio Our Polite Society dat de vormgeving verzorgt van boeken, tijdschriften, posters, tentoonstellingen, bewegwijzering, platenhoezen en lettertypes. Our Polite Society heeft een vestiging in Amsterdam en Stockholm. Het werk van de studio is wereldwijd tentoongesteld.

The FACIT Model: Globalism, Localism & Identity (2019), redactie en ontwerp door Our Polite Society, 224 pagina’s, 70 zwart-wit en 130 kleur illustraties, uitgegeven door Spector Books, Leipzig.

  • The FACIT Model: Globalism, Localism & Identity
    The FACIT Model: Globalism, Localism & Identity

Kunstenaarsbijdrage


Our Polite Society nodigde typograaf Will Holder uit een ‘addendum’ te maken bij hun boek The FACIT Model: Globalism, Localism, Identity (2019). Uitgaande van schrijfmachines, hoe schrijfmachines fouten corrigeren en hoeveel tijd het kost om ‘nette brieven’ te schrijven en te lezen, maakt deze publicatie duidelijk hoe terecht het is dat een Zweedse firma de wereld vol zette met kantoormachines. De publicatie bestaat uit een verzameling losse ideeën die, als je ze met elkaar combineert, betekenis krijgen, ergens tussen scherm en drukwerk, spraak en schrift, lezen en schrijven, horen en luisteren.

‘Als een gigantische oogbal’ die boven de situatie zweeft (D.F.W.), zoveel kanten op wijst en dicht op de pagina blijft, [is dit] een verslag van binnen uit een machine - een 808 schrijfmachine, een Roland-Facit hybride model.
Matthias Kreutzer

Naast deze onlineversie, voorgelezen door Jens Schildt en van animaties voorzien door Kalle Mattsson, is er ook een geniete publicatie van twaalf pagina's met uitgebreide voetnoten, uitgegeven door Spector Books (ISBN 978-3-95905-422-5). Wereldwijd verkrijgbaar in de betere boekhandel.