Onderdeel van de
tentoonstelling

In the Presence of Absence Voorstellen voor de museumcollectie

5 sep 2020 t/m 31 jan 2021

Kunstenaarspagina — 2 sep 2020

Aan de tentoonstelling In the Presence of Absence, voorstellen voor de tweejaarlijkse gemeentelijke kunstaankopen, nemen 23 kunstenaars(collectieven) deel. Deze kunstenaarspagina bevat een tekst over het werk en een kunstenaarsbijdrage.

Zonder hoop heb ik geen dromen (Without hope I have no dreams) (2020) is een documentairefilm die de kijker meeneemt in het oprechte en confronterende proces van twee familieleden die in het reine proberen te komen met hun verleden. In de film bezoekt kunstenaar Rowena Buur hun vader Renee op een camping, nadat het contact jarenlang verbroken is geweest vanwege Renee’s worsteling met alcoholverslaving. De kunstenaar volgt Renee in en om zijn caravan terwijl ze praten, roken, snoepen, discussiëren, de hond uitlaten en samen herinneringen ophalen door kinderfoto’s en video's van vroeger te bekijken. Buur vraagt zich af of het mogelijk is om het verleden achter zich te laten en samen met hun vader nieuwe herinneringen te maken. De kijker is getuige van de nieuwe relatie die Rowena en Renee met elkaar proberen op te bouwen. 

Zoals Zonder hoop heb ik geen dromen laat zien, schuwt Buur in hun kunstenaarschap het persoonlijke niet. In het videowerk When did you become a heterosexual? (2019) doet Buur dat bijvoorbeeld door normatieve ideeën over seksualiteit en gender te onderzoeken. In When did you become a heterosexual? stelt Buur voorbijgangers op straat vragen als: ben je heteroseksueel en wanneer ben je daarachter gekomen? Hoe reageerde de familie erop dat je heteroseksueel bent? Heb je ze het verteld?

Illustratie door Haitham Haddad naar Rowena Buurs ‘Without hope I have no dreams’, 2019.
Illustratie door Haitham Haddad naar Rowena Buurs ‘Without hope I have no dreams’, 2019.

Stuk voor stuk voorbeelden van vragen die doorgaans niet aan mensen worden gesteld die zich identificeren als heteroseksueel, maar wel aan eenieder met een niet-heteroseksuele geaardheid. Dat veel van de geïnterviewden ietwat verbaasd reageren op de vragen, bevestigt de normativiteit van de huidige samenleving.

Rowena Buur (1990) studeerde grafisch ontwerp aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en vervolgde hun studie aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Werk van Buur was onder meer te zien het Albert van Abbehuis (Eindhoven), de School of Arts and Humanities, Universidade de Lisboa (Lissabon) en de Melkweg (Amsterdam). De documentaire Zonder hoop heb ik geen dromen werd uitgezonden in de reeks Makers van morgen van 2Doc.nl.

Rowena Buur, ‘Without hope I have no dreams’, 2019. Met dank aan de kunstenaar.
Rowena Buur, ‘Without hope I have no dreams’, 2019. Met dank aan de kunstenaar.

Kunstenaarsbijdrage