Online archief — 26 okt 2021

Omdat het een belangrijk onderdeel is van het culturele, spirituele of religieuze leven, richt een groot aantal kunstenaars zich op het verbeelden van spiritualiteit en de praktische uitvoering daarvan. Inspiratiebronnen vinden ze onder meer in de tradities van de oorspronkelijke bewoners van de binnenlanden van Suriname, in de Winti die werd meegebracht met de tot slaaf gemaakten uit West-Afrika, en in verhalen van de Mahabharata en de Ramayana die ten grondslag liggen aan het Hindoeïsme. In de Islamitische traditie worden het hiernamaals, engelen en de profeet niet afgebeeld. Kunstenaars als Paul Woei en Soeki Irodikromo tonen zowel het hogere van hun eigen cultuur als die van andere culturele groepen. Spiritualiteit is een element dat de Surinaamse gemeenschap verbindt.

Surinaamse School podcast
Aflevering 3: Spirituele Empowerment

In de derde aflevering van de podcast serie over de Surinaamse School hoort Shay Kreuger onder andere winti priesteres Marian Markelo uit over spirituele empowerment door kunst. Curator Bart Krieger en kunstenaar George Ramjiawansingh delen hun expertise over spiritualiteit en hoe dit wordt verbeeld in Surinaamse kunst. 

Deze podcastserie van drie afleveringen is gemaakt bij de tentoonstelling Surinaamse School. In drie afleveringen duikt presentator Shay Kreuger samen met kunstenaars, tentoonstellingsmakers en andere betrokkenen in de rijke en levendige geschiedenis van de Surinaamse kunstscene tussen 1910 en 1985, in Suriname én in Amsterdam.

Armand Baag, 'Rasta Morning', 1980. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam.
Armand Baag, 'Rasta Morning', 1980. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam.
  • Zaalopname Surinaamse School: Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij
    Zaalopname Surinaamse School: Schilderkunst van Paramaribo tot Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij

om deze content te zien.