Boek — 17 mei 2019

Bijzonder kunstenaarsboek van Libanees-Amerikaanse kunstenaar Walid Raad dat functioneert als archief

Voor The Atlas Group (1989-2004) heeft Raad verhalen en documenten gecreëerd over de Libanese oorlogen van de afgelopen decennia. Met de technieken uit genres als literaire fictie en conceptuele fotografie bedenkt Raad documenten, karakters en gebeurtenissen die plaats kunnen vinden in tijden van oorlog. Al dit materiaal vormt een soort archief, dat een bijzondere betekenis heeft voor de kunstenaar – het biedt hem artefacten die hem de mogelijkheid geven er een nieuwe geschiedenis mee te schrijven. In de fictieve Atlas Group neemt Raad de rol aan van een archivaris die nieuwe vondsten deelt. Die vondsten zijn afkomstig van historisch materiaal dat gefilterd is door zijn verbeeldingskracht in een poging de minder zichtbare effecten van oorlog visueel te maken.

In het boek dat verschijnt bij de tentoonstelling Let’s be honest, the weather helped staan twee weloverwogen en scherpzinnige kunstwerken centraal. Better be watching the clouds brengt de lokale, regionale en internationale figuren in kaart wiens namen en gezichten een belangrijke rol speelden in het Libanese politieke landschap. In de jaren 70 en 80 gaf de Libanese inlichtingendienst codenamen aan politieke en militaire leiders in de taal van de lokale flora.

Fadwa Hassoun, een getrainde botanist wees de codenamen toe aan de leiders. Hassoun hield deze namen bij in een logboek, waarin ze de gezichten van de leiders op planten en bloemen plakte. De naam van de plant werd de codenaam van de politicus. Hosni Mubarak kreeg zo de codenaam Kleinkaasjeskruid; Mikhail Gorbatsjov was Roze Carlina; Ronald Reagan was Hulsteik; en Kamal Joumblatt was Geluksklavertje. Pagina’s hiervan doneerde Hassoun aan The Atlas Group in 1992.

Het andere werk, I want to be able to welcome my father to my house, is gebaseerd op de dagboeken die Raads vader gedurende de oorlogen bijhield. Raad reikt de lezer documenten aan die lijken toe te behoren aan een soort archivaris, een getuige en een bemiddelaar. Aan de hand van gevonden foto’s en andere voorwerpen roept Raad documenten in het leven die de nieuwsgierigheid en de verbeelding van de lezer prikkelen. Deze twee werken zijn op een bijzondere manier bijeengebracht in dit kunstenaarsboek, dat is ontworpen door Roger Willems en uitgegeven in samenwerking met Roma Publications. 

Walid Raad - Better be watching the clouds / I want to be able to welcome my father to my house, 28 pagina’s, 21 x 30 cm, paperback, Engels, € 27,50 in de museumshop, ISBN: 9789492811554.