Performance — 9 nov 2010

Tijd
9 nov, 19.00

Locatie: Frascati WG, M.v.B. Bastiaansestraat 54, Amsterdam
Reserveren via: www.theaterfrascati.nl of telefoon 020 626 6866
Prijs: € 10

NB dit is een afwijkende locatie en vindt dus niet in het auditorium van het museum plaats. Kaartverkoop geschiedt enkel via www.theaterfrascati.nl

Door Guy de Cointet en Robert Wilhite
Performers Helen Berlant, Allison Byrnes, Carmen Thomas en Leo Tolkin
I.s.m. If I Can’t Dance, I Don’t Want To be Part Of Your Revolution, Kunstverein Amsterdam en STUK Kunstencentrum

In samenwerking met If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution, Kunstverein Amsterdam en STUK Kunstencentrum, Leuven (B), presenteert het Stedelijk Museum tweemaal de heropvoering van de performance Iglu (1977), geschreven door Guy de Cointet en Robert Wilhite. Naar aanleiding van deze performance geeft Guy de Cointet-expert Marie de Brugerolle een lezing in het auditorium van het Temporary Stedelijk op donderdag 11 november om 17.00 uur.

Vanaf de late jaren ‘60 tot aan zijn vroegtijdige dood in 1983, was Guy de Cointet actief lid van de kunstscène in Los Angeles. Zijn ‘versleutelde’ werken op papier en theatrale producties - geïnspireerd door het werk van Raymond Roussel en de wereld van soapseries - waren vaak evenzo mysterieus als de man zelf.

Iglu werd voor het eerst opgevoerd in Los Angeles in 1977, waarna de video-opnamen van deze eerste en enige performance op mysterieuze wijze verdwenen. Jarenlang leefde Iglu alleen voort in de herinnering van de kunstenaars, de performers en het publiek van die avond. Tot nu.

De Cointet’s performances zijn complexe puzzels die ons confronteren met acteurs en objecten. In zijn toneelstukken worden gewone, dagelijkse gebeurtenissen verbonden aan specifieke voorwerpen, kleuren en letters – vaak op een cryptische manier. Als een Fransman in de Verenigde Staten, was Guy de Cointet zich maar al te zeer bewust van de onnauwkeurigheid van taal, de dubbelzinnigheid van woorden en de misverstanden die daarmee gepaard kunnen gaan. Toch viel hem op dat mensen elkaar nog steeds begrijpen, ondanks dat woorden op veel verschillende manieren kunnen worden uitgelegd. Als gevolg daarvan stelde hij dat – met een beetje werk – de kijker zou kunnen meegaan in zijn visie op taal als een medium met zijn eigen ritme, plot en dynamiek. De performances van Guy de Cointet verhouden zich tot de vraag hoe de werkelijkheid wordt waargenomen en geïnterpreteerd.

Van 10 december 2010 tot 30 januari 2011, presenteert Kunstverein Amsterdam de tentoonstelling Paying A Visit to Mary Part 2, met o.a. Guy de Cointet, Elad Lassry, Willem Oorebeek en Robert Wilhite.

 

Volgende Performance Evenementen

3 dec 2010
Performance - Max Bonner on the phenomenology of speec

9 dec 2010
Performance - Alexandre Singh