Events — 5 jul 2014

Een middag in het teken van mode en sieraden 

Locatie
Stedelijk Museum Amsterdam, onder de luifel
Tijd
5 jul 2014, 13.00 tot 15.00
Toegang
Vrije inloop

In het kader van het 10 Days Downtown programma van Fashion Week Nederland presenteert het Stedelijk Museum een middag in het teken van mode en sieraden. Textielontwerper Borre Akkersdijk en de tentoonstelling De Show van Gijs+Emmy, mode- en sieraadontwerpen van Gijs Bakker en Emmy van Leersum 1967–1972 staan centraal.

Borre Akkersdijk (1985) is een van de meest vernieuwende jonge ontwerpers van dit moment en ambassadeur van Young Stedelijk. Op zaterdag 5 juli is zijn werk vanaf 15 uur te zien in een presentatie onder de luifel van het Stedelijk Museum. De ontwerper is zelf aanwezig om uitleg te geven en meer te vertellen over de bijzondere productieprocessen die hij ontwikkelt. Daarnaast wordt Akkersdijk geïnterviewd door presentator Arie Boomsma. Het gesprek zal gaan over de verschillende productietechnieken van Akkersdijk (machinaal breien, weven en quilting) maar ook over de herkomst van stoffen en bewustwording van de consument. Na afloop is er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen.

In het museum kunnen bezoekers van Downtown gratis mee met een rondleiding door De Show van Gijs+Emmy, door James Tergau, assistent-curator van de tentoonstelling. Downtown bezoekers krijgen tussen 15 – 17 uur gratis toegang tot de tentoonstelling.

Programma

  • 15.00 – 15.30 uur: presentatie werk Borre Akkersdijk onder de luifel
  • 15.30 uur: kort openingsmoment
  • 15.35 uur: openbaar interview met Borre Akkersdijk door Arie Boomsma
  • 16.00 – 17.00 uur: speedtours door De Show van Gijs+Emmy door James Tergau (assistent-curator tentoonstelling), inschrijven kan via reservations@stedelijk.nl
  • werk en productieprocessen Borre Akkersdijk zijn te zien, met toelichting van de ontwerper.
  • Fashion Drinks van BOS Ice Tea bij Restaurant Stedelijk

Borre Akkersdijk

Borre Akkersdijk is textielontwikkelaar en modeontwerper. Hij studeerde in 2009 af aan de Design Academy in Eindhoven, en won in 2012 de MINI Young Designer Award. De laatste jaren staat hij volop in de belangstelling met zijn modelabel ByBorre en de ontwikkeling van vooruitstrevende productieprocessen. Zo werd hij onder meer benaderd door Nike, Louis Vuitton en Moncler om samen te werken. Op de Salone Del Mobile 2014 in Milaan presenteerde Akkersdijk BB x PHE, een collectie doorgestikte dekens gemaakt van een oude voorraad zijde stropdasstoffen, in samenwerking met Piet Hein Eek.

De BB x PHE collectie en de eigen collectievan Akkersdijk zijn te koop in de museumshopvan het Stedelijk. Bekijk hier een video over het werk van Borre Akkersdijk 

De Show van Gijs+Emmy

Gijs Bakker en Emmy van Leersum ontketenden einde jaren ’60 een ware revolutiemet hun avantgardistische sieraden en kledingontwerpen. Conservator Marjan Boot reconstrueerde voor deze tentoonstelling de legendarische modeshow van het duo in het Stedelijk Museum in 1967, die tot de doorbraakvan Gijs en Emmy leidde. De tentoonstellingis vormgegeven door Bart Hess en Harm Rensink.

Zalando presents 10 Days Downtown

Ter ere van het tienjarig bestaan van FashionWeek Nederland is het Zalando presents 10 Days Downtown programma opgericht, waarin mode tien dagen lang wordt verbonden met andere creatieve disciplines, steeds op een bijzondere locatie in Amsterdam.