3 feb 2013

Een bijzondere middag met de gerenommeerde kunsthistoricus en curator Douglas Crimp.
Tijd
3 feb 2013, 15.00 tot 16.30

Tijd: 16.00 - 17:30 
Locatie: Teijin auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Voertaal: Engels
Toegang: entreeprijs Stedelijk Museum
Reserveren: noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma dat u wilt bezoeken plaatsvindt.

Het Stedelijk Museum organiseert in nauwe samenwerking met De Appel arts centre en de Universiteit van Amsterdam een bijzondere middag met de gerenommeerde kunsthistoricus en curator Douglas Crimp, in het kader van de reeks stedelijk|forum, met lezingen op iedere eerste zondag van de maand. Crimp zal vertellen over de autobiografie waar hij op dit moment aan werkt, waarna het publiek hem vragen kan stellen.

Crimps zeer persoonlijke lezing heeft als titel 'Art News Parties' en gaat over een hoofdstuk uit het autobiografische boek over New York in de jaren zeventig waar hij momenteel aan werkt: “Before Pictures”. In deze memoires komen verhalen samen uit de twee culturen die destijds zijn leven bepaalden: de homobeweging en de kunstscène waaruit het postmodernisme zou voortkomen. Crimp gaat ook spreken over zijn werk als kunstcriticus. Hij schreef toen voor het oudste en meest vooraanstaande kunstblad van Amerika, Art News. Art News stond bekend om zijn voorkeur voor abstract expressionisme en voor kunstkritische artikelen van dichters, met name van grote New York School-dichters als John Ashbery, Barbara Guest, Frank O'Hara en James Schuyler.

Crimp was zelf geen dichter, en hij beschouwde wat de dichters over de kunst uit het begin van de jaren zeventig te melden hadden als oubollig en saai. Het milieu om het blad vond hij wel inspirerend, zeker toen hij op de feestjes belandde die Ashbery organiseerde, de hoofdredacteur van Art News. Indirect leidde een van deze feestjes ertoe dat Crimp zijn eerste vriend tegen het lijf liep. En daarmee vertelt dit hoofdstuk ook het verhaal van hun relatie – het gaat ook over hun gedeelde liefde voor de film, hun gezamenlijke project om een Marokkaans kookboek te schrijven, en hun desastreuze vakantie op Cape Cod. Al deze verhaallijnen voeren min of meer vanzelf naar Joseph Cornell. De eerste tentoonstelling die Crimp in New York bezocht was een expositie van Cornells werk in het Guggenheim Museum, georganiseerd door Diane Waldman, voor wie Crimp later zou gaan werken.

Meer informatie over de spreker:

Douglas Crimp is Fanny Knapp Allen Professor of Art History aan de Universiteit van Rochester, New York, en schrijver van On the Museum's Ruins (1993), Melancholia and Moralism: Essays on AIDS and Queer Politics (2002) en Our Kind of Movie: The Films of Andy Warhol (2012). Crimp was curator van de tentoonstelling Pictures (1977) in Artists Space, New York, en van 1977 tot 1990 redacteur van het tijdschrift October. Samen met Lynne Cooke organiseerde hij in de zomer van 2010 voor het Museo Reina Sofía in Madrid de tentoonstelling Mixed Use, Manhattan: Photography and Related Practices, 1970s to the Present. Op dit moment werkt hij aan een autobiografisch boek over New York in de jaren zeventig met de titel Before Pictures.