Performance — 16 mei 2013

Kom op 16 mei ’s avonds naar de lezing-performance 'I Dreamed a Dream' van Hito Steyerl, gelauwerd filmmaker en schrijver. Steyerl: 'De performance gaat over het tijdperk van de massaproductie van kunst en heeft de vorm van een roman die in opdracht is geschreven. De tekst zit vol cliffhangers, reclameboodschappen en idiote en verwarrende intriges. Het houdt ook zomaar op, zonder nadere uitleg of waarschuwing vooraf.' Dit evenement is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Goethe Institut Amsterdam.

Tijd
16 mei, 18.00 tot 18.30

stedelijk|performance

Locatie: SMBC Hal (trappenhuis in het historische gebouw), Stedelijk Museum
Tijd: 16 mei 2013, 20.00 uur
Voertaal: Engels
Toegang: entreeprijs Stedelijk Museum + € 2,50 euro
Reserveren: noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Kunst maken was ooit een van de meest geheimzinnige bezigheden, voorbehouden aan meesters, altijd mannen, die zich het vak alleen eigen konden maken door er heel veel tijd en werk in te steken. Hoe heeft het maken van kunst zo populair kunnen worden? Hoe is het mogelijk dat vrijwel iedereen tegenwoordig kan beweren dat hij kunst maakt? Met andere woorden: hoe heeft het zover kunnen komen?

Steyerl vergelijkt deze ontwikkeling met een belangrijke andere technische en maatschappelijke verandering: de uitvinding van vuurwapens. Zal de massale kunstproductie de maatschappij op een soortgelijke manier veranderen?

Slide from presentation "I Dreamed a Dream", courtesy of the artist.
Slide from presentation "I Dreamed a Dream", courtesy of the artist.

MEER OVER DE KUNSTENAAR

Hito Steyerl is een filmmaker en schrijver die, vaak door middel van documentaire-achtige foto's en video's, nadenkt over hoe beelden en boodschappen circuleren in de media. Onlangs verscheen een selectie van haar essays in ‘The Wretched of the Screen’ (2012). Recente solotentoonstellingen van haar werk zijn onder meer 'Hito Steyerl' in The Art Institute Chicago (2012-2013) en een presentatie bij e-flux, New York (2012). Steyerl woont en werkt in Berlijn.