Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Gallery talks — 21 jul 2018

Voorafgaand aan de Internationale AIDS Conferentie (23 juli t/m 27 juli), die na 26 jaar terugkeert naar Amsterdam, organiseert het Stedelijk Museum een serie Gallery Talks over aidsactivisme in de kunst. Aynouk Tan (modejournalist en activist) en Jennifer Hopelezz (Businesswoman, activiste en moeder van House of Hopelezz) bespreken hun selectie van kunstwerken uit de collectie, gerelateerd aan deze thematiek.
Prijs
Museumticket + €3
Locatie
Tentoonstellingsruimte, verzamelen: entreehal
Tijd
21 jul 2018, 14.00 tot 15.00
Taal
Engels
Toegang
tickets

In de jaren 80 drukte de aidsepidemie een onuitwisbare stempel op de westerse samenleving. De genadeloze bekritisering van homoseksuele mannen en de onverschillige houding van veel regeringen tegenover de crisis, wakkerde het activisme in de kunst aan. Enerzijds werd kunst ingezet als direct verzet tegen het regeringsbeleid, anderzijds zetten veel kunstenaars zich in om meer bewustzijn te creëren rondom aids en hiv. Daarnaast maakten veel kunstenaars werk ter nagedachtenis van overleden dierbaren. Zo lieten ze kunst en leven samenvallen en gaven ze het persoonlijke domein een culturele en esthetische relevantie.

Aids is not over but can be

Hoewel Amsterdam het doel nadert van een aidsvrije stad, worden er wereldwijd jaarlijks bijna 1,8 miljoen mensen geïnfecteerd met het hiv-virus. Aidsbestrijding is niet iets van het verleden, maar nog steeds van wezenlijk belang. In de jaren 80 hebben kunst en cultuur een cruciale rol gespeeld in het bespreekbaar maken en bestrijden van aids. Het Stedelijk Museum heeft daarom twee sprekers uitgenodigd die hun persoonlijke inzichten en interpretaties delen aan de hand van een selectie van werken.

Meer over de spreker

Jennifer Hopelezz is de dragqueen-moeder van House of Hopelezz met meer dan vijftig kinderen en ontelbaar aantal familieleden. Naast haar rol als moeder is ze ook businesswoman, activiste, columniste en sportfanaat. Twintig jaar geleden verhuisde Jennifer vanuit Sydney naar het vrije, liberale en tolerante Amsterdam. Ze is diep geworteld in de Amsterdam LGBTQI community en haar motto is 'be who you wanna be'. Als columnist voor Attitude magazine schrijft ze regelmatig over gender, integratie, emancipatie, het gay nachtleven, seksuele diversiteit en zichtbaarheid, HIV en individuele vrijheid.

Jenny is mede-eigenaar van de gaysauna Nieuwezijds en de Amsterdamse fetishclub ChUrch. Ze was ook  initiatiefnemer van de Amsterdamse queer-kiosk Pink Point naast het Homomonument. Daarnaast strijdt ze voor een ‘safe and sensible’ seks- en nachtleven. Ze is daarom actief betrokken bij PrEPnu, een groep activisten die strijden voor de vergoeding en toegankelijkheid van PrEP (een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen). Jen is ervan overtuigt dat dragqueens en –kings  een belangrijke rol spelen bij het inzamelen van geld en het creeeren van bewustzijn voor goede doelen zoals de drag-groep Begging Babes, tien jaar gelden.

Jennifer Hopelezz, foto: Remon van den Kommer

Credits

Met dank aan de Gemeente Amsterdam