Performance — 27 mei 2016

Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert met trots een nieuw werk in opdracht: de theatervoorstelling The Beauty Commission, geschreven en geregisseerd door Artun Alaska Arasli en Brendan Anton Jaks, twee jonge kunstenaars woonachtig in Amsterdam. 

Prijs
Entreebewijs Stedelijk Museum (t/m 18 jaar gratis)
Locatie
Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
27 mei, 18.00 tot 19.00
Taal
Engels
Toegang
27 Mei is uitverkocht
Tickets 28 mei
Tickets 29 mei 

Artun Alaska Arasli (1987, TR) en Brendan Anton Jaks (1983, VS) ontwikkelden het concept voor The Beauty Commission naar aanleiding van een kleine tentoonstelling in Frankfurt am Main, en kregen de opdracht van het Stedelijk dit idee verder uit te voeren in samenhang met de tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School, Ontwerpen voor het Interieur 1910 - 1930  

De voorstelling draait om een fictieve dialoog tussen de Duitse filosoof Theodor W. Adorno en de Nederlandse architect Michel de Klerk, en de gebeurtenissen rondom een opdracht voor het ontwerp van een archief voor het Instituut voor Sociaal Onderzoek in Frankfurt am Main. Na het initiatief door Adorno om de documenten van de Frankfurter Schule voor Kritische Theorie te huisvesten, en de vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School door de Klerk, ligt de goedkeuring van het gebouw in de handen van The Beauty Commission: een groep van vier actrices die de Welstandscommissie vertegenwoordigt en, aangesteld door de gemeente om het uiterlijk en de plaatsing van bouwprojecten te adviseren. Wanneer deze schoonheidscommissie iets vreemds ontdekt in het ontwerp, openbaren zich plots geheime verlangens en achterliggende motivaties van alle betrokken partijen.

De formele uitingen van de Amsterdamse School, de theoretische erfenis van de Frankfurter Schule, en de behoefte om menselijke prestaties te organiseren in archieven, was het onderwerp van een eerdere tentoonstelling van de kunstenaars getiteld The Elephant in the Shipping Room (Simply Wild) (juli 2015, Jenifer Nails, Frankfurt am Main). Met The Beauty Commission gaan Arasli en Jaks verder op dit onderwerp met het adresseren van de dynamiek van menselijke interacties in relatie tot machtsstructuren en de invloed van bestuursorganen op individuen door middel van het opleggen van narratieve structuren die een bepaald tijdsbeeld representeren. 

The Beauty Commission gaat in première op vrijdag 27 mei 2016, gevolgd door een tweede en een derde voorstelling op 28 en 29 mei. Een beperkt aantal tickets is online beschikbaar via de website van het Stedelijk Museum. 

MEER OVER DE KUNSTENAARS

Artun Alaska Arasli (1987, TR) is kunstenaar, curator en schrijver. Hij studeerde Beeldende Kunst aan de Städelschule, Frankfurt am Main onder professor Willem de Rooij, en Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Recente tentoonstellingen zijn onder andere Hospice (met James Beckett) bij Markus Lüttgen, Keulen en My, My. A Body Does Get Around  bij Wilfried Lentz Rotterdam, samengesteld door de kunstenaar zelf. Een selectie van zijn gedichten wordt eind 2016 gepubliceerd in de Interjection Calendar van Montez Press.

Brendan Anton Jaks (1983, VS) is een kunstenaar die vooral werkt met beeldhouwkunst, sculpturale assemblage en installatie. Hij studeerde Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam en voltooide onlangs zijn residentie aan De Ateliers in Amsterdam. Recente tentoonstellingen zijn onder meer Potlach aan De Ateliers, Amsterdam en Who Controls the Smoke Controls the Mirrors bij Galerie Fons Welters, Amsterdam.

Achter de Schermen

      

CAST

The Beauty Commission                        

  • Anna Nijenhuis
  • Eva Julia Bervoets
  • Liliana de Vries
  • Marieke Giebels                                                      

Theodor Adorno & Hector Rottweiler
Tom Jaspers                                                       

Michel de Klerk
Nick Bos (vrij & zo), Krisjan Schellingerhout (za)                                  

CREDITS

Concept
Artun Alaska Arasli, Brendan Anton Jaks                                               

Regie & tekst
Artun Alaska Arasli                                       

Decor, setting en lichtontwerp
Brendan Anton Jaks              

Costumes
Artun Alaska Arasli                                      

Producenten
Henri Sandront,  Petra Heck

Productie
Yumi Maes, Andy Woortman                                             

Technische regie
Tom Makkes                        

Grafisch ontwerp
Laura Amann                                 

Curator
Britte Sloothaak                                              

Met speciale dank aan

Antiekboerderij Krommenie, Bonne Suits, Stedelijk Museum Amsterdam, Artyom Zakharenko, Azinta Plantenga, Bart-Jan Brouwer, Bart van der Heide, Bart Rutten, Beatrix Ruf, Céline Hoex, Ingeborg de Roode, Joachim Robbrecht, Rigel Kilston, Roos Bouhuis, Sanya Schreuder, Suzanne Huis, Taro Lucas, Ticho Brouwers en Thomas Verbogt.                       

CREDITS:

Deze performance is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Amsterdam Fonds voor de Kunst en Stichting Stokroos.