Performance — 18 mei 2011

Tijd
18 mei, 17.30

Een historische expositie van door kunstenaars geschreven recepten die als diner worden geserveerd bij Restaurant As op 18 mei, en een informele presentatie door de kunstenaar in het Stedelijk Museum op 19 mei.

18 mei: An Exhibition in Your Mouth
Locatie: Restaurant As, Prinses Irenestraat 19, Amsterdam
Aanvang: 19.30 uur 
Reserveringen: Daar het aantal plaatsen beperkt is, gelieve voor 13 mei te reserveren via info@restaurantas.nl

Kosten: € 55 voor 9-gangen diner

19 mei: Lezing door Ben Kinmont
Locatie: Temporary Stedelijk 2, Auditorium
Aanvang: 19.30 uur
Reserveringen: Reservering verplicht, via reservations@stedelijk.nl
Entree: Geldig entreebewijs van het museum

Het Stedelijk Museum Amsterdam en Kunstverein presenteren dit twee avonden durende evenement met kunstenaar Ben Kinmont. De projecten van Kinmont zijn even ambitieus als onopvallend: een gezin onderhouden als eigenaar van een antiquariaat gespecialiseerd in huishoudkunde en voeding; radicaal verschillende waardesystemen vergelijken (bijvoorbeeld kookkunst en beeldende kunst); nadenken over de betekenis van kunst (tijdens de afwas), etc.
Deze decentrering doet denken aan andere kunstenaars die zich tot doel stellen hun praktijk uit te breiden zonder daarbij voor een heel andere professie te kiezen. In zijn gedrukte pamfletten onderzoekt Kinmont activiteiten die de sterke aspecten van het kunstwerk op de proef stellen in vormen die niet strikt artistiek zijn: een diner, een boekenbeurs, een kortstondige actie, enzovoort. Gastronomie wordt zo een tijdelijke kunststructuur en een krachtig model om de grenzen van kunst te verkennen.

An Exhibition in Your Mouth presenteert op woensdag 18 mei een expositie in de vorm van een diner. Restaurant As bereidt een 9-gangen menu vol excentrieke, maar bovenal smakelijke recepten van kunstenaars zoals Marcel Duchamp en Louise Bourgeois. De daarop volgende avond, 19 mei, houdt Kinmont een lezing over zijn kunstenaarspraktijk in het algemeen met speciale aandacht voor An Exhibition in Your Mouth en voor zijn project “On becoming something else” (met het Centre Pompidou en zeven restaurants in Parijs in 2009).

Een overzicht van het werk van Ben Kinmont is tot 22 mei te zien bij Kunstverein, Amsterdam.

Biografie:

Ben Kinmont (geboren in 1963 in Burlington, Vermont, VS) is geïnteresseerd in interpersoonlijke communicatie als manier om de problemen van de hedendaagse samenleving aan te pakken.
Op initiatief van Kunstverein reist een overzichtstentoonstelling van zijn werk op het moment naar Kadist Art Foundation, Parijs (2011), NYU Fales Library, New York (2011) en het San Francisco Museum of Modern Art (2012). Onder zijn eerdere projecten zijn On becoming something else,
Centre Pompidou, 2010, The Invited (Cordially Uninvited), Artistsspace, 2009, en Documenta 11, Kassel.
Kinmont ontwikkelt op dit moment een restaurant in de Bijlmer als onderdeel van The Third Sculpture voor Bijlmer Art International 2012, georganiseerd door Straat van Sculpturen.

Voor meer informatie:
www.kunstverein.nl
www.stedelijk.nl