Performance — 21 jun 2015

Reading (stedelijk.nl)

Prijs
Gratis
Locatie
De website van het Stedelijk Museum
Tijd
21 jun, 14.00 tot 16.00
Taal
Engels
Toegang
n.v.t.

Reading (stedelijk.nl) (2015) ontvouwt zich door het continu verschijnen en verdwijnen van woorden. Op basis van een algoritme dat willekeurige tekstfragmenten selecteert, benadrukt het werk de snelheid van online processen. Door middel van tekst, dwingt de performance ons het tegenovergestelde te doen: de tijd  nemen. Met het opgelegde tempo wordt de aandacht gericht op aspecten van hypertextualiteit, wat leidt  tot een vorm van poëzie die uniek is voor de online omgeving. Het werk dat al eerder vertoont is op de websites van het Stedelijk Museum en de Appel, verruimt het idee van (de museale) ruimte. Ook het concept van tijd wordt op de proef gesteld: niet alleen door het tempo waarin de woorden verschijnen, maar ook door het feit dat de performance in verschillende tijdzones om acht uur 's avonds begint, waardoor een intercontinentaal publiek getuige kan zijn van de interventie op de website – hetzij toevallig, hetzij bewust.

De performance vindt plaats tijdens het forum Authenticiteit in het Post-Digitale Tijdperk, dat in samenwerking met de Appel arts centre Curatorial Programme is ontwikkelt. Deze evenementen worden georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Your Time is Not My Time in de Appel arts centre (22 mei – 28 juni 2015). De tentoonstelling gaat in op de radicaal veranderde situatie rondom het visuele: hoe beelden die eens tot het domein van ons persoonlijke leven behoorden een soort valuta zijn geworden voor deelname aan het cybernetische leven, waar gezien worden hun waarde en/of macht bepaalt. Deze nieuwe visuele economie heeft de scheidslijn vervaagd tussen makers en publiek, en daardoor het concept van auteurschap verder opgerekt. Gedurende de tentoonstelling zijn versies van het werk van Benjamin Forster te zien op www.deappel.nl de website van de Appel. 

MEER OVER DE KUNSTENAAR

Benjamin Forster (1985, Australië) is een mediakunstenaar die in zijn werk digitale technieken, tekeningen, installaties en drukwerk samenbrengt om de grenzen van logica, economie en taal af te tasten. Forster was de winnaar van de 2010 Fremantle Arts Centre Print Award Non-Acquisitive Prize in Australië. Hij behaalde in 2008 een BA in beeldende kunst met de hoogste distinctie aan de Australian National University en nam deel aan residencies aan het Perth Institute of Contemporary Arts, het Museum of Contemporary Art Australia in Sydney en HIAP in Helsinki.

CREDITS

Benjamin Forster
Reading (stedelijk.nl)
online performance, website Stedelijk Museum Amsterdam, 21 mei en 21 juni 2015
Reading (deappel.nl)
online duuronderscheid presentatie, website de Appel arts centre, 22 mei – 28 juni 2015 

Dit programma is mede-samengesteld door Barbara Cueto, Bas Hendrikx en Lian Ladia, deelnemers aan de Appel Curatorial Programme 2014-15, in samenwerking met het Public Program van het Stedelijk Museum.
De Appel Curatorial Programme is een opleiding van tien maanden voor jonge, internationale curatoren. Dit jaar bestaat het eindproject van het Curatorial Programme uit twee tentoonstellingen: Spell to Spelling ** Spelling to Spell en Your Time Is Not My Time, te zien van 23 mei tot 28 juni 2015.