Events — 1 jul 2015

Kom samen met een conservator het nieuw aangekochte boek van Henri Matisse bekijken.
Prijs
Gratis
Locatie
Bibliotheek, Stedelijk Museum
Tijd
1 jul, 9.00 tot 10.00
Taal
Nederlands
Toegang
Reserveren is verplicht. Stuur een e-mail naar reservations@stedelijk.nl 

Poèmes de Charles d’Orléans. Manuscrits et illustrés par Henri Matisse

Het Stedelijk Museum heeft een bijzonder boek van Henri Matisse aangekocht: de door Matisse geïllustreerde editie van gedichten van de Franse middeleeuwse prins Charles d’Orléans. Het vormt een goede aanvulling op de tentoonstelling De oase van Matisse, waar het beroemde boek Jazz al onderdeel van uitmaakt. De nieuwe aankoop wordt op donderdag 2 juli toegevoegd aan zaal 14 van de tentoonstelling.

Omdat het boek in de vitrine open wordt gelegd, en niet in zijn geheel te zien zal zijn, zal er op woensdag 1 juli een ‘bladermoment’ zijn met assistent-conservator Suzanna Héman in de leeszaal van de bibliotheek van het Stedelijk. Ook zal zij een van de gedichten in het Nederlands voordragen. Publiek en pers zijn welkom om daarbij te zijn.

Poèmes de Charles d’Orléans. Manuscrits et illustrés par Henri Matisse

Charles d'Orléans 

Charles d’Orléans (geb. 24 november 1394) was een Franse prins en militair, die tijdens de Honderjarige Oorlog om de troon van Frankrijk na de Slag bij Azincourt in 1415 gevangen werd genomen door de Engelsen. Hij zou 25 jaar gedwongen zijn om als gijzelaar in Engeland te blijven. In deze periode van gevangenschap schrijft Charles het grootste deel van zijn poëzie, die wordt gerekend tot een belangrijke uiting binnen het Franse cultuurgoed. Uiteindelijk zou Charles niet als staatsman de geschiedenis in gaan, maar als dichter en mecenas.

Matisse schreef de gedichten van d’Orleans uit in zijn kenmerkende handschrift en plaatste ze in een sierlijke omlijning. Daarnaast illustreerde hij de tekst met Franse lelies, konijntjes in een weide en met een aantal portretten, van vrouwen, en van Charles d’Orléans. De 50 litho’s verschenen in 1950 in boekvorm, uitgegeven door Tériade Editeur te Parijs in een oplage van 1200 exemplaren.

Poèmes de Charles d’Orléans. Manuscrits et illustrés par Henri Matisse

Poèmes de Charles d’Orléans. Manuscrits et illustrés par Henri Matisse

De Oase van Matisse

De tentoonstelling De oase van Matisse geeft een overzicht van de topwerken van Matisse en zijn relatie met tijdgenoten, leermeesters en navolgers. De oase van Matisse presenteert meer dan 100 bruiklenen in combinatie met de vaste collectie en toont monumentale knipsels die zelden of nooit in Nederland te zien zijn geweest.