Events — 20 t/m 23 jul 2021

Ben jij tussen de 15 en 19 jaar oud, woon je in Amsterdam en heb je zin om je net als kunstenaar Bruce Nauman bezig te houden met wat kunst nou eigenlijk is? Geef je dan op voor de Blikopener Summer School!

Prijs
Helemaal gratis!
Locatie
Zowel in het museum als andere workshop locaties
Tijd
20 t/m 23 jul, 10.00 tot 17.30
Taal
Nederlands
Toegang
Er zijn 10 plaatsen beschikbaar, dus geef je snel op! Meld je aan

Het Stedelijk Museum biedt deze zomer een vierdaagse Summer School aan rondom de overzichtstentoonstelling van Bruce Nauman. Bruce Nauman is een kunstenaar uit de Verenigde Staten die met veel verschillende disciplines heeft geëxperimenteerd. Zijn werk is vaak absurdistisch, speels en kan fysiek beleefd worden. 

Die veelzijdigheid gaan we tijdens de Summer School zelf beleven: elke dag word je ondergedompeld in een andere discipline van Nauman. We gaan werken met taal, neon licht, beweging en sculptuur. Dat doe je samen met de Blikopeners en de kunstenaars die de workshops verzorgen. 

Geef je op voor de Summer School, leer alles over Bruce Nauman en maak je eigen werk!

Programma

 • workshop met Dorothy Blokland van Poetry Circle
 • leren werken met neon samen met Neon Subliem
 • leren van choreografen en kunstenaars
 • rondleidingen
 • een kijkje achter de schermen van het Stedelijk

Aanmelden

Enthousiast? Meld je dan nu aan. Wees snel, we hebben maar beperkt plek!

Meld je aan

Beeld: Dhevan van ’t Padje
Beeld: Dhevan van ’t Padje

Over de workshops

Samen met woordkunstenaar Dorothy Blokland onderzoeken we hoe Bruce Nauman taal verwerkt in zijn kunst, door zelf aan de slag te gaan met schrijven en spelen met taal. We gaan ook een dagje kijken bij Neon Subliem: een werkplaats waar met neon gewerkt wordt. Wat is dit voor materiaal? Hoe gebruikt Nauman het? Hoe zou jij hier kunst van maken? Verder gaan we een dag besteden aan het lichaam: met hulp van een choreograaf word je je bewust van hoe je lichaam beweegt en hoe je dat kan inzetten als kunst. Of is het lichaam sowieso al kunst? Ten slotte gaan we ons samen met een kunstenaar verdiepen in sculpturen: op welke manier kan je een sculptuur maken? Wat voor materialen heb je daarvoor nodig? Hoe doet Nauman dat eigenlijk? Aan het eind van de week heb je via allerlei verschillende disciplines veel geleerd over zowel Bruce Nauman als jezelf!

VOORWAARDEN

 • Deelname aan de Stedelijk Summer School is helemaal gratis. Wel verwachten we dat je iedere dag aanwezig bent.
 • Je hebt er heel veel zin in!
 • Kennis over kunst is absoluut geen must, dit is juist een kennismaking.
 • Het Stedelijk Museum geeft iedereen gelijke kansen. Aanmeldingen van alle jongeren tussen de 15 en 19 jaar die in Amsterdam wonen zijn welkom; ongeacht opleiding, afkomst, kennis van kunst, of andere zaken.
 • Het Stedelijk Museum maakt een selectie uit de aanmeldingen. Je krijgt snel bericht of je geselecteerd bent.
 • In het Stedelijk Museum geldt het 1.5m Museumprotocol zodat iedereen van een fijn en veilig bezoek kan genieten. Lees dit voordat je naar het museum komt. 

Nieuwsgierig naar de tentoonstelling? Klik hier voor meer informatie over Bruce Nauman.

Over de BLIKOPENERS

Blikopeners zijn open-minded jongeren uit Amsterdam die in het museum werken om de blik van het publiek en personeel te openen. Klik hier om meer over de Blikopeners te weten te komen.

Het Stedelijk Museum is het grootste museum voor moderne kunst en vormgeving in Nederland. Het Stedelijk Museum verzamelt en toont schilderijen, foto’s, beelden, sieraden, designobjecten, tekeningen, video’s en films.

Over de begeleiders

Dorothy Blokland (workshop Poetry Circle)

Dorothy Blokland (1985) studeerde in 2014 af aan de Academie voor Theater in Tilburg. Als geboren en getogen Surinaamse is haar culturele achtergrond belangrijk voor Dorothy. In 2015 heeft zij een bewerking gemaakt van de monoloog De koningin van Paramaribo, een gevallen vrouw bestaat niet naar het boek van Surinaamse schrijver Clark Accord. Het ontwikkelen van nieuwe teksten aan de hand van persoonlijke verhalen is een vorm die Blokland blijft gebruiken in haar werk. 

Sinds 2017 staat ze regelmatig met Yahmani Blackman op het podium. Samen vormen ze het theater duo Blakman&Blokland en zijn ze te zien in Wij gaan het hebben over haar en Anansi en de nieuwe wereld. Sinds 2014 is zij actief binnen Poetry Circle Amsterdam. Haar spoken word is een combinatie van theater en poëzie. Zij vertelt eerlijke verhalen over haar leven.