Events — 18 mrt 2016

Met performances van Akwasi, HipHopHuis, 020 Crew, muurschildering van Brian Elstak en meer 

Locatie
Diverse plekken in het museum
Tijd
18 mrt 2016, 17.30 tot 21.00
Taal
Nederlands
Toegang
Nog enkele tickets beschikbaar bij de deur, dus wees op tijd.

De Blikopeners, de jongste medewerkers van het Stedelijk Museum Amsterdam, presenteren hun eerste grote Friday Night met performances, talks en workshops van onder anderen Amenti collective, Akwasi, SMIB en 020 Crew. Elk uur bestormen dansers en performers een ander podium in het museum; Brian Elstak werkt de gehele avond met het publiek aan een collectieve muurschildering; en Farida Sedoc (Hosselaer) deelt haar creatieve proces met bezoekers door het beschikbaar stellen van limited edition t-shirts voor eigen aanpassingen en ontwerp.

De Blikopeners lieten zich voor deze avond inspireren door thema’s uit de tentoonstelling Bell Invites (30 jan-19 mrt, SMBA) en het bijbehorende symposium Global Performance samengesteld door gast-curator Vivian Ziherl en HipHopHuis directeur Aruna Vermeulen. Naar aanleiding van gesprekken met de tentoonstellingscuratoren, kunstenaars en performers uit de tentoonstelling en het symposium, stelden de Blikopeners zichzelf de vraag: ‘Hoe vertaal je jouw wereld in beelden, woorden of bewegingen om een statement te maken voor je gemeenschap?

PROGRAMMA

18.00       MUZIEK | Setlist samengesteld door LYZZA
18.30       ONTWERP | t-shirts met onderwerper Farida Sedoc, Hosselaer: limited editions. Wees er op tijd bij!
18.30       MUURSCHILDERING | nieuw, collectief werk van art director en illustrator Brian Elstak
18.45       Openingswoord door Blikopeners en HipHopHuis directeur Aruna Vermeulen
19.20       PERFORMANCE | 020 CREW
19.30       TALK THE TALK | Interview met Farida Sedoc, Hosselaer
19.45       PERFORMANCE | SMIB
20.00       TALK THE TALK | Interview met rapper Akwasi
20.20       PERFORMANCE | Spoken word door Akwasi  
21.00       TALK THE TALK | Interview met Brian Elstak
21.15       PERFORMANCE | Amenti collective
22.00       museum sluit

MEER OVER DE SPREKERS, ARTIESTEN EN PERFORMERS:

020 Crew

020 Crew is een collectief van bboys/Hiphop dansers en creatieve Amsterdammers. 020 Crew is een platform dat werd opgericht om bboys en bgirls uit Amsterdam te verenigen onder het motto ‘United we stand divided we fall’. Met 020 Crew presenteren we de Amsterdamse Break gemeenschap zowel nationaal als internationaal. 020 Crew voorziet op diverse vlakken in entertainment in de vorm van dans en muziek. Battles, theater, live shows, evenementen en workshops vormen hun belangrijkste activiteiten.

Brian Elstak

Brian Elstak (1980, Zaandam) is kunstenaar en art director met wortels in de hiphop, theater en kunstwereld. Hij is illustrator, schilder en verbinder tussen verschillende creatievelingen en verhalenvertellers. Elstak is ook onderdeel van het kunstcollectief LFMC en heeft een eigenradioshow. Hij woont en werkt in Zaanstad.

HipHopHuis

HipHopHuis is een thuishaven voor hiphopliefhebbers uit Rotterdam en omstreken. Hiphophuis maakt de verschillende stijlen binnen de hiphopdans voor iedereen toegankelijk met lessen voor iedereen, of je nou een beginner of al wat gevorderd bent.  Voor deze speciale gelegenheid brengt het Amenti Collective van Hiphophuis Rotterdam hun (dans)feestje naar het Stedelijk, en ja: de hiphopheads uit 020 zijn ook uitgenodigd. 

AKWASI
Akwasi (1988) is een rapper die begon in de hiphopformatie Zwart Licht. Met Zwart Licht heeft hij drie albums uitgebracht bij de Nederlandse platenmaatschappij Top Notch. Akwasi is ook actief als soloartiest. In 2014 kwam zijn solo debuutalbum ‘Daar Ergens’ uit. Dit album bracht hij uit bij ‘Neerlands Dope’, zijn eigen platenmaatschappij die hij in 2013 oprichtte. Zwart Licht heeft ook samengewerkt met Brian Elstak. Hij regisseerde de clip voor hun nummer ‘Bliksemschicht’ in 2009.  

SMIB

Misschien heb je de T-shirts of de stickers al op verschillende plekken in Amsterdam gezien. Smib (Bims, maar dan achterstevoren), een hiphopcollectief uit de Bijlmer, is hot. Met hun rauwe, aanstekelijke raps staat de groep al gepland voor het Woo Hah festival in de zomer, maar voor het zover is komen Ray Fuego, GHQST, GRGY en KC van Smib eerst het Stedelijk omver blazen.

FARIDA SEDOC

Farida Sedoc, ontwerper, raakte van jongs af aan al geïnspireerd door straatcultuur. Dit leidde tot een liefde voor mode, straatkunst, en hiphop. Ze heeft haar eigen textielstudio in Amsterdam, HOSSELAER. Hier combineert ze gewaagde prints met traditionele modetechnieken. Een aantal van haar T-shirts waren ook al te zien bij de BELL invites expositie.

TALK THE TALK

Talk the Talk is een live talkshow die wordt geproduceerd door het HipHopHuis. Het publiek krijgt de gelegenheid om vragen te stellen aan de artiesten. De artiesten vertellen over hun werk, delen gedachten over het leven en maatschappelijke discussies. De talkshow wordt gehost door Stephanie Afrifa, die zelf ook een culturele ondernemer is. Tijdens dit evenement komen beeldend kunstenaar Brian Elstak, ontwerper Farida Sedoc (Hosselaer) en rapper Akwasi aan het woord.

CREDITS:

Dit programma is gemaakt door Blikopeners Lateesha Verweij, Damy Raimundo, Floor van Hulsen, Elem Yag, Senna Abraham en Lysa da Silva en is geïnspireerd op de tentoonstelling Bell Invites. Het hiphop-event is een eerbetoon aan deze tentoonstelling, die tijdens dit weekend voor het laatst te zien is (t/m 19 maart 2016 in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam). De tentoonstelling is samengesteld door curatoren Vivian Ziherl (gast-curator SMBA) en Aruna Vermeulen (HipHopHuis, Rotterdam).

De Blikopeners spreken hun hartelijke dank uit voor de inspirerende gesprekken met Brian Elstak ter voorbereiding van het event, en tentoonstellingscuratoren Vivian Ziherl en Aruna Vermeulen voor  hun onderbouwende advies en vertrouwen in dit evenement.