Events — 18 aug 2019

Op de laatste dag van de tentoonstelling Pinball Wizard: The Work and Life of Jacqueline de Jong, staat de middag in het teken van de officiële lancering van de publicatie These are Situationist Times! (Torpedo Press, Oslo).

Prijs
Geldig museum ticket. Aan dit programma zijn geen extra kosten verbonden, maar reserveren is verplicht en kan via onderstaande knop.
Locatie
Audi Zaal, 0.1
Tijd
18 aug 2019, 14.30 tot 15.30
Taal
Engels
Toegang
Tickets

I’m proud you call us gangsters, nevertheless you are wrong. We are worse, we are situationists.

— Jacqueline de Jong, 1962

Deze uitgebreide publicatie is gewijd aan het tijdschrift The Situationist Times, samengesteld en uitgegeven door Jacqueline de Jong tussen 1962 en 1967. In zijn meertalige en transdisciplinaire uitbundigheid, werd The Situationist Times een van de meest opwindende en speelse tijdschriften van de jaren 60. 

These are Situationist Times! is diepgaande beschrijving van de geschiedenis van het tijdschrift en toont de hedendaagse relevantie. Het boek bevat bovendien materiaal dat De Jong in de vroege jaren zeventig verzamelde in samenwerking met Hans Brinkman voor het nooit uitgegeven zevende nummer, dat in het teken zou staan van pinball.

Naast deze publicatie is een online interface ontwikkeld (door het Insitute for Computational Vandalism) waarmee door het gehele overzicht aan tijdschriften kan worden gebladerd en Jacqueline de Jong in een serie videofragmenten vertelt over de geschiedenis van het tijdschrift.

Gedurende het weekend van 20-22 september 2019, zal These are Situationist Times! ook gepresenteerd worden op de NY Art Book Fair in MoMA P.S.1. in New York. De reizende tentoonstelling Jacqueline de Jong & The Situationist Times: Same Player Shoots Again werd getoond bij Torpedo in Oslo, Noorwegen en Malmö Konsthall, Zweden in 2018 en is vanaf 31 augustus 2019 te zien in Museum Jorn in Silkeborg, Denemarken in 2019.

Omslag: These are Situtationist Times! (Torpedo Press, Olso: 2019)

PROGRAMMA

14.30
Welkom en Introductie
14.40
Ellef Prestsæter: “These are Situationist Times! Or, Same Player Shoots Again”
15.15
Q&A
15.30
Laatste mogelijkheid om de documentaire ‘Jacqueline de Jong – The Art Rebel’  te bekijken en de tentoonstelling Pinball Wizard: The Work and Life of Jacqueline de Jong te bezoeken.
18.00
Museum sluit

MEER OVER DE SPREKER

Ellef Prestsæter (Noorwegen, 1982) is kunsthistoricus en lid van de kunst- en onderzoeksgroep Scandinavian Institute for Computational Vandalism. Onder zijn recente projecten als curator zijn The Gutenberg Galaxy at Blaker en These are Situationist Times!. Momenteel werkt hij aan een PhD in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Oslo over Asger Jorn en het Scandinavian Institute for Comparative Vandalism.

Torpedo, opgericht in Oslo in 2005, is een non-profit boekwinkel en uitgeverij die zich richt op de promotie en productie van kunstenaarsboeken. Torpedo organiseert discursieve programma’s, tentoonstellingen en evenementen waarbinnen het uitgeversvak centraal staat.

CREDITS

Eindredactie door Ellef Prestsæter. Productie door Elin Maria Olaussen en Karen Christine Tandberg. Ontwerp door Anna Prestsæter, in samenwerking met Malin Kleiva.
Online interface door het Institute for Computational Vandalism.
Met bijdragen van: Éric Alliez, Ruth Baumeister, Christophe Bourseiller, Larry D. Busbea, Eric C. H. de Bruyn, Matthew Fuller, Rodolphe Gasché, Dennis Göttel, Institute for Computational Vandalism, Jakob Jakobsen, Karen Kurczynski, João Pedro Leão, İz Öztat, Juliette Pollet, Ellef Prestsæter, Margriet Schavemaker, Sean Snyder en McKenzie Wark.
Historische teksten door: Roland Barthes, Hans Brinkman, Max Bucaille, Friedrich Wolfram Heubach, Jacqueline de Jong, Asger Jorn, Friedrich Kittler, Joost Mathijsen, Piero Simondo en Gianni-Emilio Simonetti.

Ontwikkeld in samenwerking met Malmö Konsthall en Museum Jorn.

Ondersteund door Nordic Culture Point, Arts Council Norway, Mondriaan Fonds, the Nordic Culture Fund en Office for Contemporary Art Norway.


Bezoekers van een Public Program evenement in het Stedelijk Museum Amsterdam kunnen worden gefilmd of gefotografeerd voor journalistieke, commerciële of archief doeleinden. Heeft u hier bezwaar tegen, geef dat dan door aan een van onze medewerkers voorafgaand aan het programma. Als u beelden wilt laten verwijderen waarop u bent te zien, stuur dan een email naar publicprogram@stedelijk.nl.